Modeschau Video Selection: Česká móda ve filmu

18. září 2013

Součástí doprovodného programu Prague Fashion Weekendu 2013 je i Modeschau Video Selection. Krátké filmy, dokumenty, hudební videoklipy a další video formáty, ve kterých se v průběhu roku objevily modely od zajímavých českých návrhářů, vybrala Veronika Ruppert.

Ve čtvrtek a v pátek večer pozve k uvedení jednotlivých videí jejich tvůrce, designéry, hudebníky a režiséry. Komentovaná showcase má přinést vzájemné srovnání videí různé úrovně a přispět k diskusi a posunu v dalších projektech spojujících módu a video.

Projekce Modeschau Video Selection běží všechny dny Prague Fashion Weekendu ve STUDIU designSUPERMARKET v Salvátorské ulici 8 na Praze 1. Během startovací party 18. září budou na programu dokumenty a backstage videa z loňského Fashion Weekendu v Praze a v Bratislavě a z přehlídky mladých talentů Shooting Fashion Stars 2013. Vstup na tuto akci je ale pouze na pozvánky.

Móda, tanec a hudba
První večer komentovaných projekcí začne ve čtvrtek 19. září od půl osmé. Spojení módy a tance se nejdřív představí v expresivním fashion filmu Filipa Jakaba ke kolekci CANDY YUNN. Video uvede Denisa Jandová za projekt Creative Fashion Marketing, v rámci kterého vznikla mimo jiné právě série módních filmů studentů Ateliéru módní tvorby na UMPRUM. Následovat bude záznam živé taneční performance, propojení choreografie skupiny Confidance s kolekcí Reset Kristýny Javůrkové. Oděv značky Jakoby účinkuje i v navazujícím hudebním videoklipu, který uvede zpěvačka Never Sol, Sára Vondrášková. Videoklip k písni indiepopové kapely ILLE Holka ve tvý skříni okomentují návrhářky značky LEEDA.

02969074.jpeg

Podobně jako LEEDA zajistil kompletní styling Pavel Brejcha (PBL) pro video Gone od nezávislého elektronického producenta Floexe. Osobně se představí také Lazy Eye, Hana Noble, která v dalším Floexově videu Veronikas Dream prezentuje své šaty v dynamickém pohybu. Popovou a mainstreamovou hudbu zvolili k prezentaci svých kolekcí Chatty (Celeste Buckingham) a Ivana Kaňovská (Dara Rollins). Závěr bude patřit prvnímu českému dance fashion filmu Hamletophelia, ve kterém účinkují Nataša Novotná a Václav Kuneš ze 420PEOPLE v modelech Marcela Holubce. Snímek uvede režisér Jakub Jahn a Jana Návratová za Festival tanečních filmů, kde byl uvedený v premiéře.

Fashion film a video
V pátek 19. září od osmi už půjde čistě o módu. Making of video a finální verzi fashion filmu ke kolekci Never Loose Your Face uvede Lucie Jelínková za AWKWARD. Další diplomantka UMPRUM Daria Makeeva představí módní film k Nostalgia Now od Jana Grombiříka. Absolventka zlínské UTB Michaela Čapková okomentuje video k agenderové kolekci „O“. Pak už budou následovat premiéry. Poprvé se veřejně promítne nejnovější fashion film české návrhářky tvořící v Británii Martiny Špetlové a po něm novinka od československého tria LaFormela. Osobně na ni zve Antonín Soukup.

02969072.jpeg

Den po pařížské premiéře se v Praze představí krátký film režiséra Jeremiho Duranda. Video se šperky Evelie Mouily oděvem LEEDA vzniklo pro výstavu Dans la ligne de mire (19. 9. 2013 – 19. 4. 2014, Musée des Arts Décoratifs, Paris). Více opět Lucie Kutálková

Premiérově se také uvede krátký film k nové kolekci Wearables od Moniky Přikrylové, která tvoří pod značkou Mongol, a video k pánské kolekci Prezentace muže / Reprezentace muže od Viktorie Yash. Finále bude patřit jediným zahraničním hostům Modeschau Video Selection, holandské kreativní dvojici Freudenthal/Verhagen. Věnují se fotografii, instalacím a videím a pravidelně spolupracují s návrhářem Bernhardem Villhelmem, který do letošního léta formoval studenty na vídeňské Angewandte. Studovala u něj mimo jiné i „naše“ Karolína Juříková z UMPRUM. Pro inspiraci a představení různě produkčně a finančně nákladných fashion filmů byly vybrané tři výjimečné fashion filmy: Painted Series, Dear Mr/Mrs a Colour Blend.

02969084.png

V sobotu a v neděli večer poběží jen nekomentované série, složené z vybraných snímků předchozích 3 dnů. Vstup na Modeschau Video Selection je v rámci vstupenky do STUDIA designSUPERMARKET zdarma. Podrobný program najdete na facebookové stránce události.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.