Modeschau z UMPRUM: Artsemestr, Markéta Kratochvílová a Dash Magazine

10. únor 2016

Zimní Artsemestr otevřel ateliéry Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze: v reportáži nahlédneme do tří z nich, které souvisí s oděvem. Vedle studentek UMPRUM Kateřiny Hynkové a Michaely Čapkové se setkáme i s absolventkou Markétou Kratochvílovou, která se pohybuje na pomezí šperku, objektu a designu. Pražskou průmyslovku také tento týden navštívila šéfredaktorka Dash Magazine NoéMie Schwaller, s kterou jsme natáčeli o objevování talentů, vývoji papírových časopisů a o kouzlu módní ilustrace.

Artsemestr: Experimenty, elegance a základ šatníku a inspirace Japonskem

Nové podoby a použití textilu hledali studenti Ateliéru textilní tvorby. Odrazili se od semestrální práce Experiment a pracovali často s inspirací přírodními živly, materiály a strukturami: vodou, kůrou nebo zuhelnatělým dřevem. Ateliér módní tvorby se soustředil na téma Elegance a základních kousků každodenního šatníku. Vedle jednotlivých výtvarnějších solitérů na toto téma byl součástí semestrální výstavy i výsledek týmového úkolu: prodejní kolekce Ateliéru módní tvorby. Linie zahrnuje kusy každodenního šatníku z černého a bílého úpletu, jako triko, rolák nebo jednoduché šaty. V solitérních kusech Modeschau zaujala hravost a lehkost, s kterou téma elegance uchopil svým osobitým rukopisem Filip Hieke. Ateliér designu oděvu a obuvi navázal na loňskou cestu do Japonska. Studenti pracovali se zadáním Japonsko – klidná síla. Vedle jednotlivých modelů byly na velkých dřevěných tabulích vystavené i moodboardy, které přibližovaly kreativní proces. Někteří se inspirovali tvaroslovím architektury, jiní japonskými tradicemi a estetikou. Podívejte se na fotky z obou oděvních ateliérů na Facebooku Modeschau. Řady zajímavých prací přibližujeme v rozhovorech o modelech Kateřiny Hynkové a Michaely Čapkové. Kateřina se pro červený model s plastickou výšivkou inspirovala bojovými uměními iaido a kendo a Michaela spojila minimalismus s urban nádechem prostřednictvím tématu rapujících mnichů Hoodie Monks.

03567298.jpeg

Markéta Kratochvílová: Enfant Terrible

Jak už jste mohli slyšet v minulé Modeschau, vybraní studenti a absolventi UMPRUM se tento měsíc představí na výstavě International Fashion Showcase během londýnského týdne módy. Mezi sedmi designéry, které do instalace Last Fata Morgana vybral Pavel Ivančic, bude i Markéta Kratochvílová. Autorka výrazných objektů na pomezí šperku, módy a výtvarného umění: „Svým pracím říkám šperky, ale sama sobě neříkám šperkař. Jde mi vždy o výzvu určitému světu, ať už je to svět módy, uměleckého šperku, nebo výtvarného umění.“ V Somerset House se vedle modelů nastupujících designérů z celého světa představí její diplomová práce Enfant Terrible: „Vyšla jsem z historických korzetů, které mě zaujaly tím, jak jsou agresivní vůči ženskému tělu. Prolíná se tam téma velryby, z jejíchž kostí se dělaly výztuhy do korzetů, dalším aspektem je boj se sexualitou, ale k inspiracím patří i současná móda a popkultura.“ Monumentální náhrdelníky a další objekty jsou z korianu, saténu, kůže a dřeva a je možné, že k nim ještě přibydou další kusy: „Kolekci stále vnímám jako otevřenou, je možné, že ji ještě rozšířím. Přemýšlím o kabelkách, které vnímám jako zajímavý a komplikovaný předmět.“ Vedle kolekce Enfant Terrible se v rozhovoru dozvíte i o loňské cestě do Číny a o budoucích plánech Markéty Kratochvílové.

Dash Magazine: S NoéMie Schwaller o mladých talentech a módní ilustraci

Šéfredaktorka Dash Magazine NoéMie Schwaller se do Prahy vrací opakovaně. Mladé české módní talenty sleduje na přehlídkách jako Prague Fashion Week nebo Designblok a je přesvědčená, že mají šanci prosadit se i v zahraničí: „Skvělým příkladem je třeba Martina Špetlová, která je usazená v Londýně a vytváří úžasné kreace. Velmi ráda sleduji mladé designéry a značky, které se vyvíjí a rostou.“ Londýnský magazín Dash vychází v papírové podobě dvakrát ročně a vedle zajímavého a kvalitního obsahu ho jasně rozeznáte díky práci s módní ilustrací: „Práce s ilustrátory je v dnešní době snazší než kdy dříve, vše můžeme vyřešit mailem během pár minut. Pracujeme s autory z různých zemí, některé jsme oslovili sami, jiní se nám ozvali. Ilustrace je bohužel v současnosti opomíjenou uměleckou formou, která by podle nás měla mít v médiích mnohem větší prostor.“ S ilustracemi se setkáte i na webu, který přináší zpravodajství z aktuálních módních událostí. Poslechněte si rozhovor o vývoji a budoucnosti papírových časopisů podle NoéMie Schwaller.

Odkazy:
http://mim-fd.wix.com/mimfd
https://www.facebook.com/Katerina-Hynkova-436435609831954/
http://marketakratochvilova.net/
http://dashmagazine.net/

Playlist:
Sable – One and Only, Oh Boy remix (Pilerats Records)
Faro – 03:55, HI TOM √ƒ EDIT (uns.)
NA – Dembow 6 vs. Shake 9 8 (uns.)
Air Max ’97 – Storm Water (Sound Pellegrino)
Rizzla – Twitch Queen (Fade to Mind)
Ma Deejay – Gomenasai Instrumental (uns.)
NA / Killatonez – Relación Pasajera, Youtellem / Zut Zut edit (Full Moon Music)
Vern & Milla – Bumper2Bumper (Prjkts)
Retina Set – So Seductive & Busy (uns.)
Uli K – Fix Up (Bala Club)
Juke Ellington – Sensual Addiction (Black Marble Collective)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.