Modeschau zve na designSUPERMARKET, Nový (z)boží! a VP v Kvalitáři

8. prosinec 2015

Představujeme značku dry milk of virgin mary, mladý kolektiv designérek, který se premiérově uvede na designSUPERMARKETu. Mezinárodní festival současného designu tentokrát obsadí Kafkův dům v Praze a představí tvůrce z Čech, Holandska nebo Izraele. V rozhovoru s čerstvou držitelkou Národní ceny za studentský design Lilianou Pham zveme na výstavu oceněných a vybraných prací Nový (z)boží! v pražské galerii Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

A s designérem Šimonem Knotkem jsme natáčeli o luxusním karbonovém zavazadle VP na výstavě v galerii Kvalitář.

designSUPERMARKET: Vánoce českého designu s mezinárodním přesahem

V Kafkově domě se představí špička mladého českého designu a zahraniční hosté, jako např. izraelské duo Muslin Brothers, návrhářka zaměřená na 3D tisk Danit Peleg nebo designéři a kurátoři z Fashionclash Maastricht. Ti se chystají stejně jako vloni vybrat několik českých talentů, které dostanou příležitost představit se mezinárodnímu publiku Fashionclash 2016. Koho kurátoři vyberou a podle čeho vybírají nové módní talenty, si můžete poslechnout na sobotním Fashiontalku pod záštitou Modeschau.

Před premiérou na designSUPERMARKETu jsem do Radia Wave pozvala designérský kolektiv dry milk of virgin mary, který se seznámil během studia na plzeňské FDU. Právě od svých školních projektů se odrazily k tvorbě společné kolekce, která zahrnuje oděv, obuv a doplněk. Kateřina Hynková chystá oděvy s využitím technologií punch výšivky aplikované na softshell, Mia Jadrná pracuje na oděvní kolekci s technikou plstění a strojovou výšivkou. Eliška Knotková představí boty a ledvinky z tyveku a Tereza Švolíková připravila doplňky z krajky zatavené do PVC. Maria Nina Václavková představí psaníčka, batůžky a korkové pantofle s 3D výšivkou. Poslechněte si rozhovor s dry milk of virgin mary.

 
DRY MILK OF VIRGIN MARY na designSUPERMARKET 2015

Kolektiv DRY MILK OF VIRGIN MARY tvoří pět studentek módního designu. Co designerky představí v Kafkově domě? "Kateřina Hynková chystá oděvy s využitím technologií punch výšivky aplikované na softshellové textilii, Mia Jadrna pracuje taktéž na oděvní kolekci, ve které používá tradiční techniku plstění a strojovou výšivku. Eliška Knotková představí módní doplňky, při jejichž výrobě pracuje s tepelnou deformací tyveku. Prezentace Terezy Švolíkové bude zahrnovat módní doplňky s použitím inovativní techniky zatavování krajky do PVC a Maria Nina Václavková představí minikolekci prostorově vyšívaných a prošívaných psaníček, batůžků a pantoflí s korkovou platformou. Rádi se s vámi od 10. do 13. 12. potkáme v Kafkáči." #děkujemeholky #designSUPERMARKET

Zveřejnil(a) designSUPERMARKET dne 28. listopad 2015

Liliana Pham: Příběh princezny Masako v oděvu

Na výstavu oceněných a vybraných prací Národní ceny za studentský design se můžete podívat v prostoru Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství na Václavském náměstí v Praze. Výstava se jmenuje Nový (z)boží! a běží do 22. prosince. Červené šaty, se kterými vyhrála juniorské ocenění studentka holešovické VOŠON Liliana Pham, jste mohli v premiéře vidět na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu 2014. Vznikly v rámci workshopu Red Cut s Liběnou Rochovou a jsou inspirované životním příběhem japonské korunní princezny Masako. Limitují svého nositele ve volném pohybu a odkazují na specifické postavení a očekávané povinnosti ženy v královské rodině.

Liliana se oděvu věnuje od střední školy a v letošním roce se chystá ukončit studium na VOŠON. Její diplomová práce bude o hledání vlastní identity a propojí kolekci oděvu s autoportrétem. Právě na fotografii by se Liliana ráda zaměřila ve své další práci. Poslechněte si víc v rozhovoru.

03528002.jpeg

Karbon a kůže: luxusní zavazadlo VP v Kvalitáři

Až do 10. ledna můžete v galerii Kvalitář vidět výstavu DEMO & VP. Představuje zajímavé příklady práce s karbonem v současném designu. Peter Demek se pro svůj ocelový nábytek DEMO inspiroval tvarem struktury uhlíkových vláken. Šimon Knotek pracuje přímo s karbonovým materiálem, který v kombinaci s kůží transformoval do luxusního příručního kufru značky VP, Prochazka | Carbon Luggage. Ultralehké a zároveň velmi odolné zavazadlo odkazuje na vzhled lesklých broučích krovek. Jeho geometrický tvar evokuje kubismus a do doby první republiky sahá i příběh značky. Jde o znovuoživení prvorepublikové firmy Šimonova pradědečka Vladimíra Procházky, která od roku 1925 vyráběla precizně zpracovaná kožená zavazadla. Poslechněte si rozhovor natočený na rušné vernisáži.

Odkazy:
www.designsupermarket.cz/
www.studentskydesign.cz/cs/2015/winner
www.vladimirprochazka.com/

Playlist:
Kill The Bass – Estação Osasco (Solta)
Khaled – Al Arbi, intr3pico Bootleg (Solta)
Enderhax – É Proibido Cochilar (uns.)
Enderhax – Devagarinho Down Low (uns.)
Golden Kong – Boldo e Lança (#Internetghetto)
Intr3pico & Tiber – Tuyo (The Artist Union)
Karol Conka – Tombei, Tropkillaz Radio Remix (Skol Music)
Karol Conka – Vô Lá (Skol Music)
Leo Justi – Deela Ding (uns.)
SquareMann – 7 (Solta)
Redineas – Remember (Solta)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.