Nová bible českého designu: Design v českých zemích 1900–2000

15. prosinec 2016

Deset let se chystala čerstvá novinka od nakladatelství Academia a UPM. Obsáhlá publikace Design v českých zemích 1900–2000 mapuje proměny designu interiéru, užitkových předmětů, průmyslového a grafického designu, ale i oblast módy a textilního designu nebo šperku. Dvacet tematických kapitol ilustruje přes devět set fotografií z více než sta českých i zahraničních sbírek a archivů.

Přípravu a organizaci výpravné knihy mi přiblížila kurátorka a editorka Iva Knobloch: „Od prvního nápadu zabývat se takto komplexně českým designem dvacátého století uplynulo deset let. Trápilo nás, že se u nás designem vědecky nebo odborně málokdo zabývá. V rámci věd o umění patří užité umění a průmyslový design stále k těm spodním patrům, často se na ně pohlíží svrchu.“ Kniha, na které se podílely stovky odborníků, designérů, zástupců průmyslu a teoretiků, přibližuje lokální síť lidí, spolků, výrobních subjektů a dalších institucí, které se designem zabývaly a dosud zabývají. Jejich osudy rozkrývá skrze předměty, které tvoří naši kulturní paměť a identitu.


„Chtěli jsme ukázat, že design v českých zemích vždy byl, je, a doufejme, že bude. Odkazujeme zároveň k dějinám výtvarného umění. Chtěli jsme vytvořit důstojný doplněk ke konvolutu Dějiny českého výtvarného umění, který se designem zaobírá jen okrajově,“ říká Iva Knobloch.

03763529.jpeg

Některá témata jsou podle Ivy Knobloch takto komplexně zpracována vůbec poprvé: „Například design za druhé světové války, pod tlakem ideologií. Jedna kapitola přibližuje, jak okupace veplula do poválečné doby a do následného znárodnění a budování socialismu. Dále třeba organický design 30. let s návratem k inspiracím přírodou a biomechanikou anebo alternativy k socialistickému designu 60. a 80. let, které se inspirovaly alternativní hudbou.“ Velmi zajímavá je i závěrečná část, ve které jsou medailony více než 300 institucí designu. Jejich příběhy odráží společenské a politické zvraty v našem regionu během 20. století.

„V jednom malém medailonu je zachycený dramatický průběh dějin – fabriky založené v devatenáctém století, vzkvétající a expandující za první republiky, utlumené válkou a znárodněné po ní. Nějakým způsobem se zorientovaly v tom socialistickém centralistickém hospodářství, vyvážely zejména na východní trhy a po roce 1989 v mnoha případech následoval pomalý pád a zánik. To je bohužel častý příběh vlajkových lodí českého designu.“


Jedinečný a poutavý není jen textový a obrazový obsah, ale i grafické zpracování knihy od Štěpána Malovce, který je zároveň autorem konceptu organizace knihy. „Nechtěli jsme, aby byla na obálce nějaká věc, těch je uvnitř na obrázcích stovky. Proto jsme oslovili ilustrátora Adolfa Lachmana, kterého můžete znát mimo jiné jako autora počítačových her Samorost. Ten do malebné krajiny devatenáctého století pod náš národní symbol, horu Říp, umístil potměšilé potvory, které oplývají mechanicko-biologickou krásou. Provokují zamyšlení nad tím, co vlastně design do našich zemí přináší,“ říká Knobloch.

Autory předělových fotografií jednotlivých kapitol jsou Salim Issa a Štěpánka Stein. Kniha je uspořádaná chronologicky a její bohatý obrazový materiál je připravený pro „dvojí čtení“, jako logický doprovod textů a zároveň jako autonomní komentovaný výklad. Iva Knobloch vysvětluje: „Můžete buď soustředěně pročítat, nebo prolistovat po obrázcích. Obrazová redakce přináší příklady, které směřují k podstatě problému. Nejsou tam primárně krásné obrázky, ale takové, které vystihují téma.“

Více si o knize poslechněte v podcastu Modeschau, a pokud vás zaujala, tak neváhejte, vychází v nákladu 1 500 kusů.

Playlist:
the fifth sense – fatima al qadiri ft. li yuchun - xiaoya - blossoming flowers
Princess Nokia – Brujas
Bad Gyal – Fiebre
Tokyo Hands – R 16
Born In Flamez – Peniz Envy
Dandara – Obiero
Kai Whiston – Rubens
Ziur – Concord

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.