Nová platforma pro mladou generaci: Malá noc módy v Brně

8. únor 2017

V Brně vzniká nová platforma pro prezentaci mladé generace módních designérů. Jmenuje se Malá noc módy a veřejnou premiéru bude mít v pátek 10. února. Vedle módních přehlídek nabídne v prostoru brněnského Mosilana Hubu i výstavy a přesah do výtvarného umění nebo performance.

„První impuls byl mezi řečí s přáteli designéry z mojí bývalé školy. Shodli jsme se, že v Brně chybí akce, která by představovala mladé nezávislé návrháře,“ vysvětluje mladý designér a jeden z organizátorů Malé noci módy David Severa. V industriálním prostoru bývalé továrny Mosilana v Brně, která aktuálně slouží zčásti na pronájmy firmám a uměleckým ateliérům, se odehrají módní přehlídky, výstava a performance. „Většinou jde o studenty Střední školy umění a designu v Brně, ale máme i zahraniční hosty z Rakouska a Srbska. Bude prezentovaný široký rozptyl módy, od urban stylu až po vysokou módu,“ popisuje David Severa. K mladým jménům, na která jsme v Modeschau obzvlášť zvědaví, patří například Natálie Vencovská, Jan Smejkal nebo Ngoc Yen Tran.

Módní přehlídky budou rozčleněné do pěti tematických bloků a v přestávkách mezi shows bude mít publikum příležitost prohlédnout si tvorbu vystavenou v prostoru Mosilana Hub. „Vedle módních designérů jsme se rozhodli oslovit i výtvarníky a básníky. A protože podle nás k módě neodmyslitelně patří i umělecká performance, oslovili jsme skupinu SOTC. Ta se zabývá genderovými otázkami, řeší mimo jiné, kdo má vlastně právo být na mole, a poukazuje na skutečnost, že základem oděvu je lidské tělo.“ Na program v Mosilana Hubu naváže afterparty ve Vibe Clubu a posléze také ozvěny Malé noci módy v brněnském butiku Rebelion Store, který se zaměřuje na lokální autorskou módu. Poslechněte si více v rozhovoru s Davidem Severou a na reportáž z Malé noci módy se můžete těšit v příští Modeschau.


Playlist:

Asap Ferg x Yung Gud – Shabba's Excuse
Dehousy – Agartha
Brothel – Numb
Johnny Drama – Loft
Young Luxenberg & Ca$h Bandicoot – Jusswanna
Indica – Umm Umm
Stas – Echo
Mon Tea – 02 03 17

Spustit audio