Nově pojatá historická výšivka i couture na Velorex

4. únor 2015

Krásu a autentický design starých vyšívacích vzorů z Tylexu oživí špičkoví čeští návrháři. Projekt Kaleidoskop vznikl díky vyšívací firmě Kříž a Markétě Kopecké. Přinášíme rozhovor s návrhářkou, která do výšivky obléká i Velorexy, a reportáž z výroby strojových výšivek.

Zapomenuté bohatství starých vyšívacích vzorů leží už dlouhé roky v továrně Tylex v Letovicích. Díky zrestaurování části tohoto archivu, do kterého se pustila sousední firma Kříž, se dnes mohou vybraní návrháři inspirovat nepřeberným množstvím konkrétních i abstraktních motivů. S nápadem na znovuoživení starého designu současnými návrháři přišla Markéta Kopecká: „Jsou to třeba i 150 let staré vzory na vyšívání ubrusů, záclon, límečků nebo kapesníčků. Jsou to silné vzory, které patří k naší historii a kulturní identitě. Je skvělé, že je mohou současní návrháři nově uchopit.“ Do projektu jsou zapojení designéři jako Zuzana Kubíčková, Monika Drápalová, Kateřina Geislerová nebo Jakub Polanka. Zaštítil ho Czech Fashion Council, který momentálně řeší financování projektu. Jestli vše půjde dobře, mohli bychom první reálné výsledky vidět v průběhu podzimní sezony fashion weeků.

Spolupráce Markéty Kopecké se strojovým vyšíváním Kříž běží už několik let. Jejich precizní strojovou výšivku jste mohli vidět třeba na posledních dvou ročnících Designbloku. Pro ten se Markéta Kopecká rozhodla obléct do výšivky Velorex. Unikátní česká auta s textilní karoserií se totiž opravují poblíž Letovic a rodina Křížů patří k velorexovým nadšencům. Vznikl nejdřív bílý model s folklorní florální výšivkou a o rok později béžová verze inspirovaná Baronem Prášilem a Pozemšťanovou cestou na měsíc: „Byla to krásná, ale velmi náročná práce, šít na Velorex je v podstatě jako couture. Každé auto má trochu jinak ohýbavou podpůrnou trubkovou konstrukci a potah na ni musí přesně sedět.“ Poslechněte si rozhovor o šití na Velorex, vlastní módní tvorbě a projektu Kaleidoskop s Markétou Kopeckou.

03309667.jpeg

V letovické výrobě zadávají zakázky návrháři i různé firmy a řetězce. Probíhá tu strojní vyšívání, potisk, gravírování a řezání laserem, tkaní etiket, zdobení krystaly a kamínky nebo výroba reklamního textilu a předmětů. Výšivky Kříž uvidíte mimo jiné třeba na uniformách Hradní stráže. Zajímavostí je, že firma má jeden z největších laserů v České republice, na kterém se dá gravírovat celá šíře látky. Mimochodem, tuhý plstěný materiál, prořezaný právě na letovickém laseru, můžete v těchto dnech vidět i na Artsemestru UMPRUM. Ve své semestrální práci ho použil student Ateliéru módní tvorby Filip Jakab. Firma Kříž vznikla hned na začátku 90. let. Založil ji tehdy bývalý technolog strojního vyšívání v podniku Tylex Josef Kříž. V jeho práci ve vedení firmy aktuálně pokračuje jeho syn Libor Kříž. Právě ten mě provedl výrobou, ve které jsme vedle designérských a komerčních zakázek potkali i vyšívané hračky Kryštůfka záchranáře. Jde o charitativní projekt, který se snaží do každé záchranky dostat hračku k uklidnění vyděšených dětských pacientů. Poslechněte si reportáž z letovické továrny.

03309669.jpeg

Odkazy:
https://www.facebook.com/pages/Reetimee-marketakopeckafb/259553050733863
http://www.kriz.cz/
http://www.krystufek-zachranar.cz/

Playlist:
Ben Remember feat. Bex Jackson – Good For Me, Vanilla Ace Remix (Cr2 Records)
Foba – Let Me Go Deep (Them Flavors)
Thee Cool Cats – My Mind (Toolroom Records)
Garden City Movement – My Only Love (BLDG5 Records)
Oh Wonder – Lose It (uns.)
FEL – Fio (Cosmonostro)
Erykah Badu – On & On (Universal Records)
Prada Mane – Free Prada (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.