Oděvní partitury Liběny Rochové, Pass it on... Hany Prchalové

2. červen 2015

Dědili jste jako malí oblečení po sourozencích? Nosíte s radostí kabát po babičce nebo lacláče po tátovi? Poslechněte si, jak předávání oblečení v rodině převedla do džínové kolekce studentka designu oděvu na UTB ve Zlíně Hana Prchalová. Ohlédneme se také za přehlídkou designérky a profesorky UMPRUM Liběny Rochové, která minulý týden v DOXu představila kolekci inspirovanou uměním Milana Grygara.

Liběna Rochová složila módní poklonu Milanu Grygarovi

Liběna Rochová minulý týden v pražské galerii DOX představila svou vizi prolnutí výtvarného umění a oděvu. Kolekce s názvem Oděvní partitury inspirovaná tvorbou umělce Milana Grygara se postupně rozvíjela od výtvarnějších modelů až ke snadno nositelným společenským šatům v závěru. Potěšení tak mohli být jak příznivci výtvarnějšího, tak komerčnějšího pojetí oděvu. Všechny modely citlivě doplňovaly jednoduché, ale barevně přesně sladěné boty na podpatku. Hravou atmosféru Op Artu a ozvuky stylu Mods podtrhoval catwalk ze tří čistě bílých kruhů na podlaze, které modelky postupně obcházely a protínaly.

Na přehlídce respektované designérky a profesorky UMPRUM se sešla snad celá pražská módní scéna, vedle sebe seděli pořadatelé fashion weeků a přehlídek designu, přední čeští designéři a novináři. Liběna Rochová ukázala, že je schopná si pro představení své práce vytvořit svou vlastní velkou událost, kterou si nikdo z důležitých lidí místního módního světa nenechá ujít. Po přehlídce jsem ji požádala o několik slov ke kolekci.

Pass It On..., kolekce Hany Prchalové inspirovaná děděním oblečení

Fenomén oděvů po starších členech rodiny inspiroval semestrální práci Hany Prchalové z UTB Zlín. Ve výhradně džínové kolekci pracuje s nadsazenými formami, které jsou ještě víc než over size. Dospělí lidé v ní vypadají jako malé děti v příliš velkých šatech. Právě předávání a nošení oblečení v rodině takzvaně „do roztrhání“ je jedním ze způsobů, jak zpomalit obrátky konvenčního fast fashion průmyslu.

03401325.jpeg

Zajímalo mě, jak je tenhle přístup rozšířený mezi mladou generací. Z malého anketního průzkumu v redakci Radia Wave vyplynulo, že dědění se u nás nejčastěji týká lidí narozených v první půlce 80. let a dříve. Čím mladší respondenty jsem oslovila, tím častěji odpověděli, že jim rodiče kupovali spíš oblečení nové, staré věci pro nikoho dalšího neschovávali a jednoduše je vyhazovali. Poslechněte si rozhovor s Hanou Prchalovou o kolekci Pass It On... a anketu o dědění oblečení.

odkazy:
www.studio-lr.com/
facebook.com/pages/Hana-Prchalova

playlist:
Arca – Vanity (uns.)
Dabow – 1, 2, 3 (Mad Decent)
Daniel Fernandes – That’s What I Said (Bunny Tiger)
TOKiMONSTA – Nope (Young Art)
Prada Mane – White Wall (uns.)
Favela – Gong (uns.)
Holly Waxwing – Vibe (Cascine)
Jaakko Eino Kalevi – Hush Down (Weird World)
Spek Won – The Yurugu (uns.)
Epicure – The Friday Shuffle (Cosmonostro)
Roisin Murphy – Exploitation, Swindle Remix (Play It Again Sam)
Wildcookie – Serious Drug (Tru Thoughts)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.