Pláštěnky s hravou duší a oblečení na míru osobnosti: Michaela Čapková a Alena Jakubová

19. červenec 2017

Extravagantní, ale funkční pocta nafukovacím hračkám Libuše Niklové a oblečení pro dvojčata z kapely Baro Chandel. V Modeschau představujeme dvě výjimečné bakalářky z pražské UMPRUM.

Soul Mates: duch hraček Libuše Niklové v oděvu Michaely Čapkové

Michaela Čapková vytvořila ve spolupráci s českým výrobcem nafukovacích hraček originální kolekci pláštěnek. Jmenuje se Soul Mates a je inspirovaná tvorbou Libuše Niklové pro továrnu Fatra Napajedla. „Vycházela jsem z nafukovacích hraček, jako jsou kočičky, pejsci a sluníčka. Kolekce je o dialogu mezi průmyslovým produktem a oděvním objektem. Protože Fatra donedávna vyráběla i pláštěnky, zvolila jsem tuto formu, kterou jsem propojovala s dalšími produkty,“ vysvětluje Michaela. Nafukovací i plošné pláštěnky zdobí detaily jako límec z vodní matračky nebo aplikace z nafukovacích hraček. Jsou výhradně z čirého PVC, které je spojované technologií vysokofrekvenčního svařování.

Vedle školní výstavy se kolekce Soul Mates prezentovala i na holandském festivalu Fashionclash Maastricht. „Celá organizace byla naprosto promyšlená, tým Fashionclashe byl skvělý! Ocenila jsem, že festival nabízí vedle přehlídek i instalace a performance. Také výstupy jsou výborné, profi video, fotky, moje kolekce se objevila v magazínech jako Kaltblut nebo Fucking Young. A dokonce ji vybrali jako top 10 z celého Fashionclashe,“ líčí dojmy z holandského módního festivalu v Maastrichtu Michaela Čapková. Vedle designSUPERMARKETu, který s Fashionclashem dlouhodobě spolupracoval, podle ní české módě v Holandsku výrazně pomáhá také České centrum Rotterdam.

Práce Michaely Čapkové je prvním oděvním projektem, který ve spolupráci s Fatrou vzdává poctu designu Libuše Niklové. V minulosti se mladí čeští designéři soustředili výhradně na hračky jako takové. Jan Čapek navrhl psa Bulíka a formuli, Anna a Jerry Kozovi vytvořili kozu a traktor a grafická designérka Zuzana Lednická oživila nafukovací míče. Návrhy, které vznikly i díky iniciativě kurátorky a autorky knihy o tvorbě Libuše Niklové, Terezy Burthansové, byly následně oceněné na výstavě Designblok 2013 a Fatra se díky nim stala výrobcem roku 2013 podle prestižních cen Czech Grand Design.

Ikonická tvorba české designérky Libuše Niklové se dočkala i mezinárodního úspěchu. The Museum of Modern Art (MoMA) v New Yorku ji zařadilo do výstav Designing Modern Women 1890–1990 nebo Století dětí: Vyrůstání s designem.

Móda na míru osobnosti: Alena Jakubová pro kapelu Baro Chandel

Gauč, květina, svlečené triko, pár fotek z dětství. V nenápadné instalaci, která vypadala jako improvizovaný studentský byt, představila Alena Jakubová kolekci věnovanou bratrům z kapely Baro Chandel. „Jsou to skvělí lidé a hudebníci. Inspirovala jsem se jejich povahou a životem a důležitá pro mě byla i jejich hudba. Jsem moc ráda, že se jim kolekce líbí a těší se, až ji budou nosit.“ Pánská kolekce pokrývá všednodenní fungování mladých lidí, v oversized kalhotách a trikách se objevují prvky streetwearu a tisky s nádechem tradice a folkloru.

„Kolekce je primárně o romské kultuře. Myslím si, že by se mělo soudit člověk od člověka, a ne jako skupinu. Tímhle způsobem jsem pracovala i s oděvem, nepojímala jsem to jako celkovou kolekci, ale jako jednotlivé kusy. Vyvíjelo se to velmi intuitivně, něco jsem navrhla, čekala na jejich reakci a z naší vzájemné komunikace pak vyplynula finální podoba jednotlivých věci,“ popisuje Alena Jakubová.

Alena Jakubová pro Baro Chandel

Playlist:
Ohxalá – Sambacumba
Lizz x Lara91K – Tu Amor Es Real (Sade Rework)
Cardi B – Bodak Yellow (Zora Jones & Sinjin Hawke Bootleg)
Blastah – Too Many Years
Good Life – Kruze45
Vehnom – Round 3
Cardi B – Lit Thot (Dembow club edit)
Niksi – XXX
Wake Island – Pleasure (Essaie pas rmx)
Siete Catorce – Regresa
Siete Catorce x Trillons – Soy una persona normal
Kid x Varien – Catherine

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.