Please The Trees pro DNB, návrat BOTAS 66, módní revoluce

22. duben 2014

Jaký byl teaser Prague Fashion Weekendu s Denisou Novou a Ernestem Naranjem? Kde se nově usídlil projekt na oživení kultovních českých tenisek Botas 66? Čeho chce dosáhnout mezinárodní módní revoluce, která se rozběhne ve čtvrtek 24. dubna?

BOTAS 66 se vrací a otevírá nový showroom
Botasky jsou v Česku téměř synonymem slova tenisky. Zároveň ale jako většina „starých“ českých značek potřebují novou energii, design a způsob komunikace a prodeje. Jen tak mohou vedle starších konzervativních zákazníků oslovit i nové nastupující generace. S touhle ambicí vznikl před několika lety label BOTAS 66, který je lifestylovou linií tradiční značky Botas. V rámci školního zadání na UMPRUM ho vytvořili grafičtí designéři Jan Kloss a Jakub Korouš. Redesignovali klasický model Botasek z roku 1966 a společně s novým vizuálním stylem ho nabídli v showroomu spojeném s galerií na Praze 1. Teď se BOTAS 66 znovu vrací, s novým oficiálním webem, eshopem a obchodem v hip lokalitě na pomezí Žižkova a Vinohrad. O tom, jaké bude druhé kolo BOTAS 66, jsem natáčela s Janem Klossem.

Prague Fashion Weekend láká a provokuje
Teaser MBPFW, který se odehrál minulý týden v pražském Doxu, měl být upoutávkou na podzimní událost Prague Fashion Weekend. Podařilo se mu nejen nalákat a zaujmout odbornou i laickou veřejnost, ale i naznačit zajímavé kontury nového vizuálního stylu a způsobu komunikace. Přehlídka představila maximálně nositelnou kolekci zkušené a respektované české designérky Denisy Nové a extravagantní ideovou linii od mladého studenta Saint Martins, Ernesta Naranja. Na jednoduchých dřevěných lavicích podél esovitého catwalku na holé podlaze seděla téměř kompletní česká módní veřejnost, od médií přes designéry, celebrity a bloggery až po obchodníky. Přivítala je strohá minimalistická hudba, která zněla jako strašidelná vichřice ze soundtracku k filmu Mazací hlava. Catwalk osvětlovalo jasné a chladné světlo zářivek v jednoduchých černých rámech. Podobné použila v roce 2012 na přehlídce Designbloku značka Chatty. Kromě přísné minimalistické scénografie čekalo na publikum v Doxu ještě jedno překvapení. Živelný a hlučný hudební doprovod k přehlídce Denisy Nové, který odvedla kapela Please The Trees. Provokativní undergroundový osten většinu návštěvníků nadchl, ale konzervativní část publika byla pobouřená. Poslechněte si reakce v anketě natočené hned po show.

03108444.jpeg

Kolekce Denisy Nové s názvem Mnohovrstevný minimalismus je tvarově uměřená, univerzálně nositelná a velmi civilní. Díky expresivním 3D tištěným maskám a syrovému hudebnímu doprovodu ale jasně vyniklo, že pod uhlazeným zevnějškem může být nečekaně bouřlivý a divoký vnitřní život. Pro Please The Trees a Denisu Novou nešlo o první vzájemnou spolupráci, Denisinu módu a PTT mohli společně prožít už návštěvníci módní performance v Divadle Na Zábradlí v roce 2008. Jak mi potvrdil frontman kapely Václav Havelka, odehráli v Doxu celý regulérní koncert, nic přehlídce nepřizpůsobili: „...naopak jsme chtěli tu situaci vyhrotit, překvapit publikum a jít úplně proti tomu aby to bylo hezký a všichni byli spokojení."

Mezinárodní módní revoluce zasáhne i Prahu
24. duben je letos poprvé dnem mezinárodní módní revolty. Vyprovokovalo ji tragické zřícení bangladéšské továrny Rana Plaza, které zabilo přes tisíc lidí. Došlo k němu právě v tento den v roce 2013. Mezinárodní iniciativa Fashion Revolution odstartovala v Londýně s cílem vyburcovat veřejnost k tlaku na velké hráče na globálním trhu s oblečením. Přidalo se k ní už přes šedesát zemí. Právě 24. dubna můžete svou fotkou s viditelnou etiketou/labelem vašeho oblečení a hashtagem insideout poslat dotaz jeho výrobcům: Zajímá mě, kdo, kde a za jakých podmínek vyrobil věc, kterou běžně nosím. Víc si o módní revoluci poslechněte v rozhovoru s koordinátorkou projektu pro ČR Kamilou Boudovou.

Playlist:
Clancy - Take It Slow (uns.)
Please The Trees - Ear Heart (Starcastic)
Liars - Mask Maker (Mute)
Diana - Strange Attraction (Paper Bag)
Suck Fake - In The Hood (Hybrid Theory )
Imogen Heap - Hide and Seek, Jerome LOL (Megaphonic Records)
Tuff Culture - Philosophical Matters (uns.)
Hercules & Love Affair - Do You Feel The Same Deetron Remix (Moshi Moshi)

Spustit audio