Plzeňské módní klauzury: odpružené Tabi, ponožkové sandálky a experimenty s přemístěním

23. únor 2017

Vedle Prahy a Zlína stojí v době klauzur vždy za návštěvu i plzeňská Fakulta designu a umění na Sutnarce. Studenti tu pracují na obuvi, doplňcích a oděvu a podobně jako ve Zlíně tu často najdete zajímavé práce, které by obstály i v konkurenci z prestižní UMPRUMky.

Výstava módního designu ze zimního semestru představila práce na témata módních trendů, tradic a přemístění. K nejzajímavějším modelům patřily boty od Elišky Knotkové. Inspirovala se tvarem tradičních japonských bot, které postavila na experimentální pružnou architekturu: „Zkoušela jsem alternativní formu platformy a propojení s vrchem obuvi. Vrch je inspirovaný japonskými Tabi botami a platforma je z kompozitu u rýžových slupek Resista.“ Tabi jsou boty s odděleným palcem, které svým tvarem vychází z tradičních ponožek do žabkových flip flopů. V Japonsku je nosí zemědělci, zahradníci nebo dělníci na stavbách a obecně jsou v Asii oblíbené jako sportovní boty pro různá bojová umění. Eliška se dlouhodobě věnuje tématu veganské obuvi a etického designu, kterého se přidržela i v této práci: „Vedle materiálu z rýžových slupek jsem používala korek, textil a na podrážku přírodní latex od firmy, která nepoužívá žádné syntetické příměsi.“ Na FDU vznikla také jedna z kolekcí, které zaujaly na brněnské Malé noci módy, My Linh se inspirovala unisexovými formami tradičních asijských oděvů (kolekci popsala v minulém dílu Modeschau). K asijské inspiraci sáhla i Karolína Čechová, která se pokusila aktualizovat tradiční japonskou techniku barvení látky Shibori.

Obud Elišky Knotkové

K výrazným jménům z plzeňského okruhu patřila také Martina Mlezivová, která v oděvu, doplňku a botách řešila svůj postoj k masové produkci. Ponožky transfomované do bot jednoduchým přidáním měkké plastové podrážky patří k oblíbeným studentským tématům. Martina je ale dotáhla k perfektnímu zpracování a variabilnímu způsobu nošení. Ponožka se dá nosit jako pantofle, sandálka nebo jako „uzavřená“ bota. Mini kolekci doplňuje variabilní top, který se tvaruje přepínáním na patenty, a efektní doplněk spojující prvky kabelky, klíčenky a přívěsku. I ostatní studenty téma displacement vyprovokovalo k zajímavým tvarovým a materiálovým experimentům, od vlastnoručně barvené ovčí vlny nebo filtrů do akvárií až po distanční pleteninu. Poslechněte si více v reportáži a nahlédněte do fotogalerie z klauzurních výstav tu.

Obuv od Martiny Mlezivové, klauzury zima 2017 FUD ZČU

Playlist:

Zutzut – Torque
Taso – Loud
Shift Tides x Buga – We Broke Each Others Heart
IK Pegasi – Prayer In Hyperspeed
Siete Catorce – Metempsicosis
Worli – Angoscia Dance
Gant-Man – Altitude
Hapa – Shkuurrrp
Anakta – 5-HT
Azia – Nathan

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.