Poslední výroba nitěných knoflíků, první Prague Vintage Fair

27. květen 2014

Do Jablonného nad Orlicí míříme za jedním krásným českým unikátem. Funguje tam totiž poslední strojová výroba nitěných knoflíků na světě. Nakoukneme také do nově otevřeného showroomu s dámskou a pánskou návrhářskou módou na pražské Letné a přinášíme reportáž z prvního veletrhu vintage módy v Praze, Prague Vintage Fair.

Slesinger Buttons: tradice pokračuje
Jestli máte doma na povlečení nitěné knoflíky, s největší pravděpodobností jsou z Jablonného nad Orlicí. Právě tam stále funguje poslední průmyslová výroba nitěných knoflíků v Evropě a nejspíš i na světě. Nejdůležitější kvalitou nitěných knoflíků je velká trvanlivost, která je v dnešní instantní době paradoxně znevýhodňuje. O knoflíky, které vydrží desítky let, není v současnosti takový zájem. Odebírají je hlavně nemocnice na povlečení a zdravotnické oděvy, které se musí často prát, vyvářet a mandlovat. Všechny ostatní typy knoflíků totiž při takovém náporu brzy prasknou. Výroba nitěných knoflíků u nás začala před první světovou válkou. Knoflíky se v okolí Jablonného nad Orlicí vyráběly hlavně v zimě a podomácku. Průmyslovou strojní výrobu zavedl v roce 1921 Antonín Šlesinger. V 50. letech byla výroba znárodněna a přešla pod Národní podnik KOH-I-NOOR Vyškov. Tradice Šlesinger Buttons se pak obnovila v roce 1991. Jaké typy nitěných knoflíků se ještě dnes vyrábějí, v čem spočívá jejich jedinečnost a kvalita a kam nejčastěji míří? Poslechněte si reportáž z výroby a prohlédněte si fotogalerii.

Prague Vintage Fair poprvé
Pražský veletrh vintage módy přitáhl na svůj první ročník velmi různorodé publikum. Od náctiletých hipstrů přes návštěvníky středního věku až po starší dámy. Většina z nich odcházela spokojená, přestože spletitý prostor Novoměstské radnice nebyl zrovna přehledný a prezentace jednotlivých vintage obchodů byly dost nevyrovnané. Nejlépe si s představením vlastního zboží a konceptu poradila zkušená pořadatelka pop up událostí a majitelka butiku Boho Patricia Madarová. Součástí doprovodného programu byly kromě foto salonu Vandy Hybnerové i dvě módní přehlídky. První přinesla poměrně krotký výběr z nabízených vintage modelů, druhá představila speciální kolekci návrhářky Moniky Drápalové. Designérka, oceněná na letošním ročníku Czech Grand Design, se volně inspirovala vintage siluetami, materiály a postupy zpracování. Díky živému hudebnímu doprovodu měla její show výrazně lepší atmosféru než předchozí. Úvodní catwalk totiž spíš než tiché a nevýrazné melodie doprovázely hlasité údery podpatků. V kombinaci s viditelnými špendlíky na některých modelech pak přehlídka na vyvýšeném mole vyzněla poměrně rozpačitě. Jak je ale zřejmé z ankety, mezi širokou veřejností zanechala celá událost dobrý dojem.

Instalace Boho Pop Up Store na Prague Vintage Fair

Sistersconspiracy na Letné
Na pražskou Letnou přesídlily z Karlína návrhářky Sistersconspiracy. V příjemném světlém showroomu s dílnou najdete jejich pánskou i dámskou linii. Jako host je tu momentálně zastoupená i Zuzana Sedmidubská se svou značkou 7dub. Jaká byla atmosféra na otvíračce si můžete poslechnout tady.

Playlist:
Julia Holter – In The Same Room (RVNG)
Mr Twin Sister – Out Of The Dark (uns.)
The Clash – Cadillac (Parlophone)
Timo Jämsen & The Strangers – Yyterin Twist (WM Finland)
Mina – Il cielo in una stanza (Italdisc)
Brigitte Bardot – La Madrague, hiphop version (Philips)
Rumtum – Alona (1320 Records )
Ariel Pinks Haunted Graffiti – Only In My Dreams (4AD)
Blvck Ceiling – Time Ghosts Bye (uns.)
El Perro Del Mar – Change Of Heart (The Control Group)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka