Prague Design Week: Český i zahraniční design v Tančícím domě

7. duben 2017

Český i zahraniční design obsadí od 10. do 16. dubna pražský Tančící dům. Čtvrtý ročník Prague Design Weeku shromáždí přes osmdesát značek, které se budou prezentovat formou výstav, přednášek a diskusí. „Každoročně se nám hlásí řada zahraničních designérů a studií, z Číny, Ruska a podobně. Zároveň se nám stále vrací vystavovatelé z předchozích ročníků,“ popisuje organizátor Ondřej Krynek.

K trendům, které se v programu Prague Design Weeku objevují, patří udržitelný design a experimenty s novými technologiemi. Zastoupený bude třeba mladý startup zaměřený na biodegradabilní pytlíky na ovoce Frusack, tašky a doplňky cementJCA! vyrobené v Burkině Faso z pytlů od cementu nebo tradiční česká tkalcovna Kubák. Z módy na Prague Design Weeku potkáte La Femme Mimi, LEM nebo Elišku Lhotskou a v textilu například Dezén, Terezu Ujevičovou nebo Hanu Kroa.

Tančící dům a Prague Design Week

Pro ty, kdo český design dlouhodobě sledují, nejsou v programu Prague Design Weeku velká překvapení nebo objevy. Pro širší veřejnost, která design obecně příliš neřeší, je to ale příjemné a zajímavé nahlédnutí do jeho současné podoby. „Naším cílem je ukázat lidem současné trendy, představit jim, co u nás vzniká. Vedle výstav proto připravujeme i přednášky, na kterých designéři v krátkých dvacetiminutových blocích s doprovodnými projekcemi ukazují svůj způsob práce a pohled na svět,“ říká Ondřej Krynek.

Jako příležitost setkat se s novými lidmi vidí Prague Design Week i textilní a interiérová designérka Hana Kroa: „Do designu vkládám své zkušenosti a srdcařství. Je pro mě důležité, aby si lidé vybírali nadčasové a krásné věci, se kterými se jim bude dobře žít a dlouho jim vydrží. Přidaná hodnota mé značky je právě v mém osobním přístupu, a proto mám ráda akce jako Prague Design Week, kde se se mnou mohou lidé přímo seznámit,“ říká Hana Kroa.

Textil Hana Kroa ve Vnitroblocku

Zdá se, že příležitostí k prezentaci současného designu bude v Praze i na jaře víc než dost. Po nabitém podzimu, který vedle tradičního Designbloku a designSUPERMARKETU nebo čím dál tím populárnějšího Le Marketu nabídl i dva soupeřící Czech Design Weeky, se i letos na jaře neuskuteční jen jedna přehlídka. Na začátek května se chystá jarní edice jednoho ze dvou Czech Design Weeků. Akce, která začíná na sociálních médiích pracovat s variantou názvu Czech Design Festival, chce k podzimní edici přidat i pravidelné jarní kolo. To první má hostit prázdný dům na Národní ulici v Praze, ve kterém v minulosti působila státní organizace ÚLUV, Ústředí lidové a umělecké výroby. V suterénu už několik měsíců funguje antikvariát a multifunkční prostor pro party, přehlídky a diskuse Dup 36, který se nově jmenuje Dup 39. Více se o květnovém festivalu Designu dozvíte v jedné z příštích Modeschau.

Playlist:

S-X V. Clipse – Woooo Clipse
DJ Fofuxo, DJ Pausas, Kalash – Rouge Et Bleu
Shanti v. Kamixlo – Shanti Paleta
Kouslin – Furball Out
Dehousy – Endless
Lorenzo BITW X Foxmind – Don't Mind Pitch Rider
Boddhi Satva feat.Bilal – Love Will (Ancestral Soul Mix)
Pixelord – Night Ship
Waste – Thorns
Moiré – System 100

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.