Prague Fashion Weekend rozjel jarní edici týdne módy

24. březen 2015

Český módní kalendář má díky MBPFW nový řád, kompatibilní se zahraničními fashion weeky: kolekce se představují v sezónním předstihu dvakrát do roka, na jaře a na podzim. Přinášíme průřez liniemi, které se představily na prvním březnovém MBPFW, a přibližujeme témata z doprovodné konference o módě a technologiích Fashiontech a fashion talku s americkým fotografem Adamem Katzem Sindingem a vlivnou novinářkou Jessicou Michault.

Velká zvědavost a očekávání provázely přípravy na první jarní Prague Fashion Weekend. Udrží si vysokou úroveň a nesmlouvavost, díky které povýšil nový kreativní ředitel Lukáš Loskot MBPFW na český fashion week číslo jedna? Zvládnou čeští designéři, kteří nejsou na jarní týdny módy zvyklí, připravit relevantní kolekce? Organizátoři i designéři dali na přehlídkách v krásném novorenesančním prostoru ZIBA na pražských Příkopech jasnou odpověď. Jarní fashion week v Praze má smysl, a ačkoliv byl malý, co se týče rozsahu jednotlivých kolekcí, pro místní módní scénu přináší důležitý pozitivní impuls: motivaci k dalšímu budování místních značek a příležitost k jejich profesionální prezentaci s mezinárodním přesahem.

Programu přehlídek, který se koncentroval do dvou víkendových dní, předcházela série doprovodných výstav, pop-upů a speciálních uvedení nových kolekcí a módních projektů. Butik Kurator, oceněný jako Obchod roku podle Czech Grand Design, připravil speciální květinový pop up, projekt Zástěrka premiéroval spolupráci s českými šperkaři. Výstavou tvorby talentované studentky UMPRUM Petry Gabaš Pluháčkové se připojila série Cut Club. Velkou pozornost a zájem vzbudila i konference Fashiontech, kterou na téma módy a technologií připravila Pavlína Louženská. Na jedné z posledních akcí, kterou hostil pražský prostor Wayra, natáčela reportérka Modeschau Karin Říhová.

03346120.jpeg

Nenechala jsem si ujít ani jednu z víkendových přehlídek a z devatenácti značek mě zaujala více než polovina. Skvělý úvod obstaral blok čtyř přehlídek: Pavel Brejcha představil do detailu dotaženou kolekci inspirovanou procházkou klidnou zasněženou krajinou. LaFormela nadchla milovníky efektních a výrazných večerních šatů a už druhý den byly její modely k vidění na dámách v publiku. O inspiraci horníky a hledači drahých kovů si můžete poslechnout tu. ODIVI zacílila kromě domácího publika i na nové možnosti, které se jí otevírají v Arabských emirátech a uvedla kolekci, která kombinuje lehké šaty s letním nádechem s huňatými mikinami, tepláky a rukavicemi. Catwalk kolekce Temporary Kings uzavřela vzkazem na snowboardu: Life is too short to live just one storry. Chatty obhájily pověst jedné z nejprofesionálnějších českých značek propracovanou kolekcí Board Game s nádechem punk de luxe a bezstarostné hry. Zuzana Kubíčková přidala další kapitolu svého romantického dívčího románu, která se tentokrát odehrává v podzimním lese. O kolekci, ve které kombinuje kůži s tuhým žakárem a lehoučkým hedvábím, si poslechněte tu. Pavel Berky představil kolekci inspirovanou subkulturami, fetišem a obavami z terorismu a prozradil, že na čas odjíždí do Londýna. Příjemně překvapil „stylista celebrit“ Michael Kovačik, ačkoliv jeho kolekce neměla žádný hlubší obsah, prokázal teprve třiadvacetiletý samouk cit pro práci se siluetou a pohybem těla a materiálu. Kdyby se české celebrity opravdu oblékaly takhle, byly by rubriky módní policie v bulvárních médiích o něco zajímavější. Důstojnou tečkou sobotního večera byla přehlídka Pietro Filipi s živým hudebním doprovodem violoncellistky Terezie Kovalové. Značka, ve které působí i mladí návrháři jako Lay Sedláková nebo Vladimír Staněk, představila elegantní kompromis mezi konzervativní office klasikou a současnými trendy liniemi. Poslechněte si o jednotlivých kolekcích víc od jejich autorů.

Fashion Talk Modeschau: Jessica Michault a Adam Katz Sinding

Nedělní program zahájil Fashion Talk MBPFW pod záštitou Modeschau, na kterém svůj přístup k online žurnalistice představili Adam Katz Sinding a Jessica Michault. Americký fotograf, jehož street style potkáte například na Style.com, ukázal na řadě fotografií ze světových fashion weeků svoje pojetí streetstylové fotografie. V prostředí, ve kterém celebrity módního světa pózují často více než stohlavému mraku fotografů, se pokouší najít momenty, kdy jsou objekty jeho zájmu samy sebou. Jessica Michault, šéfredaktorka vlivného webu Nowfashion.com a přispěvatelka řady dalších módních médií, která se čtou v Evropě, Americe i Asii, se pak podělila o zkušenosti, které se mohou hodit jak novinářům a bloggerům, tak módním designérům a značkám. Její vzkaz se dá shrnout do sedmi základních bodů:

1. Pokud chcete být úspěšní, musíte být online a na sociálních sítích a komunikovat koherentní a srozumitelný příběh.
2. Značky i média se musí posouvat dopředu, přicházet s novými nápady, ale musí přitom stále držet své DNA „staying on message“
3. Novináři mají právo kritizovat, ale spíš než to, co se jim osobně líbí, musí sledovat to, jak se designér/značka vyvíjí, jestli je to, co dělá, smysluplné a jestli to přináší něco nového do světové módní konverzace.
4. Zákazník má vždy pravdu, úspěšné značky/média vychází vstříc požadavkům zákazníků, kteří chtějí vše hned.
5. Lidé nechtějí věci, ale zážitky, přicházejte s příběhy, které budou chtít prožívat.
6. Učte se od profesionálů, jděte na stáž k někomu, kdo rozjíždí značku, jakou byste chtěli mít vy, a učte se z jeho chyb. Když uděláte chybu vy, poučte se z ní a udělejte to znova a lépe.
7. Nemusíte být nepříjemná krutá diva, se slušností a milým chováním k lidem kolem sebe dojdete nejdál i v módním světě.

03346119.jpeg

Finálový večer MBPFW přinesl zajímavý mix zavedených a méně známých jmen. V úvodním bloku přehlídek zazářila kolekce studentky UMPRUM Daniely Peškové, která se odrazila od ateliérového projektu Ikonická recyklace. Více se o ní dozvíte v reportáži z Artsemestru tu. Odklonem od přísné vážnosti překvapila Mirka Horká, její vtipná kolekce v jasných barvách je přímo určená pro pobyt na horách. Vztahem přes dopisy, napříč kulturami a časem se inspiroval Jakub Polanka, více si o romantickém příběhu za kolekcí poslechněte v rozhovoru z backstage. Velmi drsné téma otevřela s odvahou a stylem sobě vlastním designérka Denisa Nová: zneklidňující úvahy o propojení krutosti a krásy rozvedla v kolekci ze starých persiánových kožichů, kterou podtrhly 3D tištěné zlaté doplňky sochařky Heleny Lukášové. Kolekce bude v dubnu k vidění na výstavě a dvou přehlídkách v New Yorku. Vrcholem večera pak byly přehlídky Petry Ptáčkové a Martiny Špetlové, které můžete vedle Jakuba Polanky vidět ve video reportu Modeschau. Petra Ptáčková je jednou z nejvýraznějších tváří mladé české návrhářské scény, která díky talentu, poctivé tvrdé práci a maximální podpoře ze strany své rodiny začíná překračovat hranice domácí scény. Na zářijovém MBPFW zaujala nákupčí ze zahraničí a její značka začíná pomalu fungovat na mezinárodní úrovni. Česká designérka usazená v Londýně Martina Špetlová vsadila na svoje nejvíce ceněné a specifické kvality, ke kterým patří proplétání kůže a patchwork. Siluety tentokrát vycházely ze hry s kabátem ze 70. let. Poslechněte si více v rozhovorech s designéry.

Odkazy:
www.mbpfw.com
www.nowfashion.com
www.adamkatzsinding.com

Playlist:
FKA twigs – Glass & Patron (Young Turks)
Flybear – Quinoa West (Record Record)
Sam Sure – Cracks (Black Butter Records)
StarRo – Sweet Lies Of Sweet Love (Soulection)
Mus.hiba – Darkness (Noble Label)
Valentino Khan – Deep Down Low (OWSLA)
Stephane 1993 – Plaques (Main Course)
Stwo – Her (C'est La Vie)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.