Slovak Fashion Week, NARNISH v lokálních sandálech, syntetika v UPM a v matériO

7. říjen 2014

O novém týdnu módy Slovak Fashion Week jsme v Bratislavě natáčeli s Danou Kleinert ze Slovak Fashion Council. Za českou výrobou zdravotní obuvi Santé, která obuje přehlídku NARNISH na Designbloku, jsme zamířili do Šanova. Polyamid, polyester, tesil a další podoby umělých vláken v módě druhé poloviny 20. století doporučujeme zhlédnout na nové výstavě v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu a za novinkami v oblasti umělých i přírodních vláken míříme do knihovny materiálů matériO.

Slovak Fashion Week

V Bratislavě se podzimní sezona týdnů módy rozjíždí tento týden – nultým ročníkem Slovak Fashion Weeku, na který o týden později naváže událost Fashion Live!. Zatímco Slovak Fashion Week, pořádaný Slovak Fashion Council, se soustředí na komplexní podporu a propojení celého místního ekosystému módy, těžištěm Fashion Live! jsou módní přehlídky. V příjemné bratislavské kavárně U Kubistu jsem o Slovak Fashion Weeku natáčela s Danou Kleinert: „Jako Slovak Fashion Council nám jde o komplexní událost, která propojí jednotlivé segmenty módy. Nejde nám o přehlídky a pár minut slávy v médiích. Hledáme takový formát události, který bude fungovat pro místní trh a podpoří lokální módní design a průmysl. Vytváříme příležitosti k propojení profesionálů a k setkání veřejnosti s autorskou módou.“ Součástí SFW je bohatý doprovodný program s přednáškami a workshopy, které jsou tlumočené i do znakového jazyka. Patří k nim i Industry Mixer, na kterém se setkají insideři z lokálního módního průmyslu, od továrníků až po vývojáře módních aplikací pro chytré telefony. Poslechněte si více v rozhovoru s Danou Kleinert.

NARNISH obuje lokální zdravotní sandály

03224883.jpeg

Jednou z očekávaných přehlídek Designbloku je premiéra mladé značky NARNISH. Label dvou studentek Ateliéru Liběny Rochové na UMPRUM se na Fashion Stagei v kostele sv. Šimona a Judy v Praze představí v sobotu odpoledne díky Elle Talent Card. Půjde o první veřejnou prezentaci NARNISH mimo školní semestrální přehlídku. Rozhovor o značce se Sárou Beránkovou a Karolínou Karpíškovou si můžete poslechnout tady. Na setkání s návrhářkami navazujeme reportáží z továrny Santé v Šanově. Právě jejich zdravotní sandály si totiž Karolína a Sára vybraly pro catwalk letní část kolekce NARNISH na mole Designbloku. Podívejte se na fotogalerii ze Santé.

Historie syntetiky v UPM

Jestli máte rádi retro, stoprocentně vám udělá radost nová výstava v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Na konkrétních kouscích oděvů, nejčastěji z 50., 60. a 70. let, je znázorněný vývoj umělých vláken v odívání. Velmi široké a zajímavé téma je zúžené jednak obdobím – na druhou polovinu 20. století, jednak zaměřením na výslednou podobu věcí, jejich funkci a přínos pro praktický život lidí. Na výstavě se příliš nedozvíte o technologiích a chemických postupech a bohužel ani o místních továrnách, které se produkci umělých vláken věnovaly a stále ještě věnují. Současnost je naznačená jen několika ukázkami z kolekcí Moniky Drápalové, Hany Zárubové a LEEDA. I tak ale výstava rozhodně stojí za návštěvu. Název expozice Vně a uvnitř je inspirovaný zajímavou rovinou užití syntetických vláken v medicíně. Ta je na výstavě zastoupena ukázkami několika konkrétních tělních implantátů. Poslechněte si úvodní slovo kurátorky Konstantiny Hlaváčkové a nenechte si ujít doprovodný program k výstavě, která trvá až do 11. ledna 2015.

Novinky v matériO

03224918.jpeg

Návštěva v knihovně materiálů je vždy zajímavým zážitkem. Tentokrát jsem zavítala na vernisáž speciálních nehořlavých interiérových textilií z polyesterového vlákna. Polyester byste přitom na první ani druhý pohled určitě nehádali, protože jednotlivé látky mají různé zajímavé struktury a připomínají spíš přírodní materiály. Společně s Annou Beránkovou jsme prošly i dalšími novinkami v databázi matériO ze syntetiky i přírodních vláken: látkami, které mění barvu v závislosti na pohybu, nebo silikonovými krajkami.

www.slovakfashionweek.com
www.sante-zdravotni-obuv.cz
www.narnish.net
www.upm.cz
www.materio.cz

Playlist:
Tokimonsta – Steal my Attention (Young Art Records)
Tinashe – 2 On feat. SchoolBoy Q (RCA)
Dream Beach – Missing Peace (Secret Songs)
Missy Elliott – Sock It To Me, Mikos Da Gawd Remix (Elektra)
Lapti – Hawaiian (Hyperboloid)
Perfume Genius – Grid (Matador)
Lunice – Can't Wait To (LuckyMe Records)
Baauer & RL Grime – Infinite Daps (WeDidIt Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka