Spíš wearable než fashion: Modeschau o nositelných technologiích

3. březen 2015

Ačkoliv se o wearables čím dál tím víc mluví i v kontextu módy, u většiny z nich zatím vyhrává funkce nad módním designem. V rozhovoru s mladými designéry a vývojáři nositelných technologií se dozvíte, jaké a jak se nejvíc nosí a které z nich mají nejsilnější potenciál. V reportáži jsem se pokusila přiblížit zkušenost s jednou konkrétní technologií z oblasti wellness: speciálním oděvem, který s vámi doslova cvičí prostřednictvím elektrických impulzů.

Wearables: Zatím spíš nositelné než módní

Na to, aby byly wearables nejen funkční, ale také zajímavě vypadaly, se soustředí čím dál tím víc velkých značek i mladých startupů. Proměnou vzhledu nositelných technologií se aktuálně zaobírá řada designérů luxusních značek, jako Ralph Lauren, Opening Ceremony, Diane von Furstenberg, Rebecca Minkoff nebo Tory Burch. Všichni hledají jakýsi new look nositelných technologií: méně objemný, hranatý, maskulinní a plastový. Podle komerčních průzkumů si totiž třeba chytré hodinky nekoupí až 50 % zájemců jen proto, že se nehodí k jejich osobnímu stylu. Konference o wearables proto dostávají prostor na prestižních světových týdnech módy a jedna taková bude i součástí březnového pražského Prague Fashion Weekendu. Nejspíš se na ní setkáte i s Dominikou Potužákovou a Petrem Kosnarem, které jsem pozvala k rozhovoru do Modeschau.

Čtěte také

Wearables budoucnosti: Sofistikované oděvy nebo tetování

Dominika se věnuje vývoji nositelných technologií pro zdravotnictví a wellness, konkrétně ji nejvíc zajímá komfort uživatele. Je jakýmsi vyjednávačem mezi uživateli a výrobci technologií. Petr Kosnar se zabývá designem a vývojem produktů, které jsou provázané s dalšími technologiemi v našem okolí. Soustředí se na rozpoznání a další využití našeho kontextu, situace, ve které se nacházíme. V rozhovoru se mimo jiné dozvíte, jaké jsou etické a technologické limity současných wearables, jak by mohly nositelné technologie vypadat za pár let a proč nosí většina lidí Google Glass spíš jako efektní čelenku a většinu času je má vypnuté. Moje první otázka směřovala na to, jaké wearables jsou už dnes běžně rozšířené, ačkoliv se o nich příliš nemluví.

03329866.jpeg

Reportáž pod proudem: Wearables na vlastní kůži

Jak zaznělo v rozhovoru s designéry wearables, nejdynamičtějšími oblastmi jejich rozvoje jsou zdravotnictví a wellness. A právě do jednoho pražského wellness centra jsem zamířila za osobní zkušeností s konkrétní nositelnou technologií. Speciální oděv, který se mnou doslova cvičil – přesněji, já jsem se pokoušela cvičit proti jeho odporu –, se skládal z funkčního spodního prádla, na které se pevně upne technologiemi vybavená vesta a pásky kolem rukou a nohou. Zatímco funkci jsem cítila ještě po několika dnech, design na mně silný dojem nezanechal. Stažená sportovní vestou a pásy s viditelnými kabely jsem vypadala trochu jako potápěč nebo dobrovolný účastník nějakého vědeckého pokusu. Odvahu jsem neztratila jen díky skvělé komunikaci trenérky Kláry Slabihoudkové, která se mi celou dobu plně věnovala. V reportáži se také dozvíte, odkud se trend cvičení pod elektrickou stimulací vzal a kde je momentálně nejvíc rozšířený.

Odkazy:
http://mbpfw.com/
http://www.bodytec.cz/

Playlist:
Ava Luna – Coat of Shellac (Western Vinyl)
Ticklish – Jealousy (Apothecary Compositions)
Reech – Nah Oh (Deep Sounds)
Turzi – Condor, Bumblee remix (Record Makers)
Cassius – Cassius 1999, Skapes retwist (White Label)
Redlight – 9ts (Polydor)
Oh Wonder – Technicolour Beat (uns.)
Sharp Veins – Yamaha Wave Venture Riddim (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.