Sustainable Fashion Day: Česká slow fashion není hnědá

29. březen 2017

Holešovický Vnitroblock naplnil během pražského týdne módy MBPFW festival udržitelného životního stylu. Sustainable Fashion Day je už zavedenou událostí, v podstatě byl jedním z prvních slow fashion festivalů v Česku. Čtvrtý ročník představil řadu zajímavých novinek prostřednictvím pop-up výstav, workshopů a diskusí. Máme pro vás ochutnávku z udržitelných novinek a zajímavostí.

S novou Peta certifikací se na SFD prezentovala Bohempia. Značka, která se specializuje na konopí, od loňska více než zdvojnásobila nabídku: od tenisek přes ponožky, trika až po ručníky a utěráky. Potištěné novinky představila lněná specialistka K.Bana a nechyběla ani další etablovaná jména české udržitelné módní scény jako Hana Frišonsová, Win Win, Lubica Skalská, La Femme Mimi, Dezén, Nila nebo Recycle With Love. Kompletní přehled najdete na sustainablefashionday.cz. Z víkendové přehlídky bylo zřejmé, že česká udržitelná móda rozhodně není takzvaně „hnědá“. Dokáže zaujmout svěžím a přitom nadčasovým designem, u kterého je udržitelnost součástí širšího plánu a kontextu současného životního stylu.

Trendy streetwearové bombry a mikiny z recyklovaných materiálů představila značka City Folklore. Do městského minimalismu v tlumených barevných odstínech šedé, modré a černé skvěle zapadaly variabilní letní šaty z přírodních a eco friendly látek od značky Luci, kterou navrhuje mladá česká návrhářka a vyrábí se ve Slovinsku. V bývalé Jugoslávii se vyrábí i další zajímavá novinka na českém trhu, tenisky Startas. Jejich příběh vzdáleně připomíná české Botasky. Továrna tradiční chorvatské značky ve Vukovaru byla během války v bývalé Jugoslávii zničena a výroba se zastavila. Znovuoživení tradiční výroby a refresh značky se podařil na začátku druhého tisíciletí díky spolupráci s mladým nadšeným designérem.

Hned několik značek propojovalo oblasti módy a interiérového designu. Sympatické potisky představila značka Dezén, udržitelné tapiserie, ale i látky k využití v oděvním designu představila ve spolupráci s Terezou Ujevičovou značka Geometr. Folklórní tradici posouvá do současnosti značka Novadiva. Hledá aktualizovanou podobu úvodnice, textilní plachty, kterou v minulosti dostávaly mladé ženy. Každá si ji po svém vyšila a ozdobila, a když nadešel čas na vdávání, vyvěsila ji v okně. Později ji nosila na zvláštní příležitosti jako svatba, křtiny, ale i pohřeb.

Poslechněte si více v reportáži Modeschau ze Sustainable Fashion Day.

Playlist:
Cardosu – Trabajo
Merca Bae – Fake
Mr. Mitch – VPN (feat. Palmistry)
Nkisi – Dark
Soraya – I came I raved I loved
Retina Set – Wannabe Pulled
Mansa '91 – Chuku (Stas Remix)
Heroshe – Pimped c
Dehousy – No Rules
Dehousy – Ritual (Farsight Remix)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.