Svět socialistické obuvi Shoeast, havlíčkobrodské úplety Pleas

29. červenec 2014

Přinášíme reportáž z největší české výroby úpletů Pleas, která v Havlíčkově Brodě navazuje na dlouholetou tradici. Za značkami jako Svit, Botana, Snaha nebo Jas Bardějov míříme s Jurajem Šuškou, který v projektu Shoeast mapuje československý obuvní průmysl z dob centrálního plánování.

O socialistické obuvi a Shoeast s Jurajem Šuškou
„Mezi nejvýznamnější patřily národní podniky jako Svit, Botana, potažmo Botas, Bopo Třebíč, ZDA Partyzánské, Snaha, Jas Bardějov nebo Sázava. Mou snahou je zmapovat nejen tyto podniky, ale i na ně navazující družstva.“ Disertační práce na téma Československý socialistický obuvní průmysl se doktorandovi UTB Zlín Juraji Šuškovi rozrostla do mnohem širšího projektu Shoeast.

Kromě sběru dat, obuvi a výpovědí pamětníků organizuje tým Shoeast i tematické výstavy a setkání s bývalými zaměstnanci státních obuvních podniků. „Na tento podzim chystáme dvě akce v Brně, jednu na Slovensku v Bardějově a rádi bychom v blízké budoucnosti našli nějaký vhodný prostor i ve Zlíně.“ Poslechněte si o Shoeast a o tom, jak to bylo s kvalitou a navrhováním designu socialistických bot.

Současný český průmysl: havlíčkobrodské úplety Pleas
Největší podnik, který u nás vyrábí úplety, oděvy a prádlo z úpletů, je v izraelských rukách. V Havlíčkově Brodě dává továrna Pleas práci více než šesti stovkám lidí. Navazuje na místní tradici z konce 19. století a ročně produkuje více než 12 milionů výrobků. Devadesát procent výroby míří do zahraničí, hlavně do západní Evropy. Šije se tu mimo jiné i pro německou značku Schiesser. Do továrny, kterou mě provedla vedoucí odboru přípravy výroby Iva Paulová, můžete nahlédnout tady.

Odkazy:
www.pleas.eu
www.shoeast.com

03176928.jpeg

Playlist:
Circula – The Fact (Push and Run)
Knxwledge – 24hr´s (Stones Throw)
Sophie – Lemonade (Numbers)
True Lust – Silk & Lace feat. Outlands (Holy Underground)
You´ll Never Get To Heaven – Caught In Time So Far Away (Psychic Handshake Recordings)
Prince Quan Luv feat. Old Money – Bodega (Dutty Artz / A.L.I.E.N.)
Tuff Culture – What You Need (LU10 Records)
MØ – Say You'll Be There (Sony)
Jessie Ware – Share It All (Island/Cherrytree)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.