Světelný šperk Markéty Šumové a kompostovatelný textil Frusack v Modeschau

13. říjen 2016

Lehké, průsvitné a vesele barevné, takové jsou textilní pytlíky na ovoce a zeleninu Frusack. Kompostovatelnou alternativu k mikrotenovým sáčkům, které běžně používáme při každodenních nákupech, vymyslely studentky medicíny Hana Němcová a Tereza Dvořáková. Setkali jsme se v továrně Silk & Progress v Moravské Chrastové, která jim pomáhá s vývojem a realizací. Hra se světlem je základem nového projektu designérky Markéty Šumové. Ve své diplomové práci přenáší mihotavou hru paprsků slunce v hlubokém lese do minimalistických broží ze dřeva a optických vláken.

Světelný šperk Markéty Šumové evokuje procházku lesem


Předchozí projekt Markéty Šumové se zabýval hmatovým vnímáním šperku. Minimalistické náhrdelníky s opracovanými čedičovými kameny jsme představovali tu. V aktuální diplomové práci Moment of Light Markéta rozvíjí téma, které je sice vizuální, ale přesto těžko uchopitelné. Inspirovala se hrou paprsků, kterou můžeme sledovat při procházce lesem: „Když se brož natočí ve správném úhlu proti zdroji světla, rozzáří se. Na černých brožích se světlem vykreslí vertikální motivy, které evokují kmeny stromů. Na světlejších brožích se zase objeví světelné mapy, podobné tomu, když sledujeme slunce prosvítající přes koruny stromů.“ Kýženého efektu Markéta dosahuje pomocí optických vláken, která jsou precizně uspořádaná a ohnutá do úhlu devadesáti stupňů: „Je to v podstatě umělá hmota, se kterou jsem se chvíli učila pracovat. Jsou vyvedená po straně, kde brož přijímá světlo, a z pohledové strany pak září skrz vyřezané dřevo.“ Na jednu brož je potřeba pět set až pět tisíc vláken, která Markéta ohýbá ručně, jedno po druhém: „Zatím je to v rovině autorského šperku, brože jsou poměrně rozměrné. Mám ale v plánu další vývoj směrem k praktické nositelnosti a ráda bych také přidala náhrdelníky.“ Markétu Šumovou už brzy zastihnete v ateliérech SmetanaQ, které se během podzimu otevřou na Smetanově nábřeží v Praze, hned vedle FAMU a Hollaru. Poslechněte si celý rozhovor o světelných špercích a na více fotek se podívejte do fotogalerie výše.

03723087.jpeg

Frusack: kompostovatelná textilní alternativa mikrotenových pytlíků

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik pytlíků spotřebujete při všedních nákupech ovoce a zeleniny? A víte, že se v převážné většině nedají recyklovat a jednoduše se pálí? Studentky medicíny Hana Němcová a Tereza Dvořáková se rozhodly přijít s alternativou. „Lidé už používají řadu náhrad za plastové tašky, tak jsme si řekly, proč by nemohla existovat nějaká alternativa i k mikroteňákům. Šlo nám o vytvoření kompostovatelné tkaniny, která by byla lehká a průsvitná a po použití by se dala vyhodit do popelnice na bioodpad.“ Ve spolupráci s továrnou Silk & Progress v Moravské Chrastové vyvíjí Tereza a Hana kompostovatelné textilní pytlíky z PLA (polymléčné kyseliny), které jsou nejen šetrné k přírodě, ale také dobře vypadají. Průsvitná látka v jasných barvách má navíc řadu dalších možností využití. Na slavnostním křtu první dotažené várky Frusacků byly ze stejného materiálu k vidění i stylové průsvitné parky, které ve spolupráci s Frusack vytvořila návrhářka Mirka Horká.

Silk & Progress: inovativní textil z Moravy

Vyladit technologii tkaní průsvitné látky z PLA bylo náročné, první dotažená várka Frusacků přišla až po dvou letech, díky vstřícnému přístupu továrny Silk & Progress. Výrobou v Moravské Chrastové nás provedl její vedoucí, Ing. Miloslav Olšán: „Jsme malosériová výroba, prakticky vše, co děláme, je nějaká specialita. Pracujeme například jako jedni z mála s přírodním hedvábím, vyrábíme kamuflážový textil pro vojáky, padákové tkaniny, bytový textil, dekorační tkaniny, látky, které se používají na plavky nebo spodní prádlo a oděvní záležitosti. V neposlední řadě vyrábíme textilní membrány a armovací mřížky, které se používají třeba v elektrochemickém průmyslu.“ Fabrika má dlouhou historii, textilní výroba v ní začala v roce 1853. Od té doby se vystřídala řada majitelů, továrna byla mimo jiné řadu let součástí podniku Hedva. Současná firma Silk & Progress vznikla při privatizaci v roce 1993 a od začátku se zaměřila na inovace a malosériové zpracování vláken s nestandardními vlastnostmi a vláken z přírodního hedvábí. Poslechněte si více v reportáži z továrny.

03723076.jpeg

odkazy:
http://www.frusack.com/
http://www.silkandprogress.cz/

Playlist:
Soda Plains – Rodeo (uns)
HNRO – Faraba (Merci Jitter)
GIL – OCD (uns)
Coucou Chloé – Skin Like Sin (uns.)
RYKT – ZOiD (TAR)
Mistress – Hollygrove (Halcyon Veil)
Mica Levi & Oliver Coates – Barok Main (Slip)
Kai Whiston – Rubens (TAR)
Fiordmoss – Motherland (Sinnbus)
AN System – Wrecker (TAR)
111X – Social Exclusion (TAR)
Abyss X – Blowback (Halcyon Veil)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka