Tradice českých košil z Vimperka, Jan Grombiřík o Blue Paper

14. leden 2014

Letos se v Modeschau zaměříme na domácí textilní a oděvní průmysl, vedle mladých talentovaných designérů vám budeme představovat i fungující české firmy a podniky. Začínáme reportáží z vimperské dílny rodinné firmy VAVI, která se už od roku 1990 soustředí na dámské a pánské košile. Navazuje na tradici značky Šumavan Vimperk a navrhuje pro ni mimo jiné talentovaná studentka UMPRUM Tereza Ledvinová.

VAVI, české košile ze Šumavy
Šumava byla v minulých dvou stoletích kromě sklářství silná i v textilním průmyslu. Dnes už je situace úplně jiná. S jednou z posledních českých firem, která v regionu šije oděvy se seznámíte v následující reportáži. Natáčela jsem v manufaktuře rodinného podniku VAVI, který má dvě vlastní prodejny, v Praze a v Českých Budějovicích. Specializuje se na košile a šije jak pro řadové zákazníky svých obchodů, tak pro řadu firem, které u nás působí. Obléká třeba letušky ČSA, řidiče a stewardy žlutých autobusů nebo prodavače Marks & Spencer. Košilemi zásobuje také respektovanou českou značku Pietro Filipi. Navazuje na tradici podniku Šumavan Vimperk, který po druhé světové válce sloučil všechny šumavské oděvní podniky. V nejsilnějších letech Šumavan zaměstnával přes tři tisíce lidí. Majitelka a zakladatelka firmy VAVI Věra Vávrová v Šumavanu pracovala řadu let. A díky nabraným zkušenostem a kontaktům se jí po ukončení činnosti národního podniku podařilo v roce 1990 rozjet vlastní firmu, do které za ní přešla i část bývalých zaměstnanců Šumavanu.

Ve vimperské dílně VAVI momentálně pracuje 24 lidí a nahlédnout do ní můžete ve fotogalerii na Facebooku Modeschau. Začíná se už v šest ráno a jede se systémem pásové výroby. Díky tomu si na prodejně můžete vyzkoušet košili, a když nesedí, rovnou ji na vás našpendlí a obratem pošlou do Vimperka. Do druhého dne ji můžete mít doma upravenou podle svých potřeb. Je také možné si košili osobně poskládat, vybrat si, jaký límeček, manžety a další detaily byste si přáli. Šije se výhradně z tuzemských a evropských látek a galanterie. Největším problémem je momentálně shánění nových mladých pracovních sil. Textilní průmysl u nás stagnuje a učební obory pro švadleny a dámské krejčové téměř zmizely. Nahrazují je absolventi oděvních průmyslovek, kterým ale chybí požadovaná zručnost, praxe a rychlost, která je ve výrobě potřeba. Mladou kreativní krev ale firma má, pracují pro ně návrhářky Lída Richterová a Tereza Ledvinová.

Poslechněte si reportáž z výroby VAVI, kterou mě provedli Věra a Jiří Vávrovi.

03044590.jpeg

Historie košil a jak poznat kvalitu
Když už je řeč o košilích, přidáme ještě jejich historii, kterou pro vás zpracovala redaktorka Ema Janáčková, stejně jako reportáž o nejvhodnějších košilových materiálech. Pánská košile současnosti zaznamenala za posledních sto let jen mírné změny. Skládá se z límce, manžet, předních dílů a zadního dílu se sedlem. Její základní tvar – tedy rovný trup s rukávy – můžeme stopovat až do starověkých kultur. Až do přelomu14. a15. století tedy muži nosili oděv, který bychom dnes označili za tuniku. Předtím než v renesanci získala tato „primitivní košile“ ozdobný límec, sloužila vyloženě jako spodní prádlo. Během baroka a ještě dekorativnějšího rokoka pak předchůdce dnešní košile ztěžknul pod vahou řasení a krajek. Až do 18. století se ustálil tvar hranatého trupu s řasenými, zvonovými manžetami a zvonovkou u krku. Poslechněte si o historii košil a na závěr vám ještě Daniela Hlochová z VOŠON a SPŠO poradí, jak poznat kvalitně ušitý kus.

03042642.jpeg

Modré noviny o módě, architektuře a umění
Velkoformátové noviny Blue Paper na začátku letošního roku rozčeřily stojaté vody českých tištěných módních médií. Modrý papír, černobílé fotografie, svěží grafika a fonty. Přinášíme rozhovor s Janem Grombiříkem, který nafotil většinu nového tuzemského cool magazínu. Hlavou celého projektu je Lukáš Loskot, nový kreativní ředitel nadcházejícího podzimního týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend. Právě pořadatelé téhle události Blue Paper financují. Bude vycházet dvakrát do roka a před Fashion Weekendem ještě přidá speciální číslo na jeho podporu. Jak se fotilo první vydání si poslechněte v rozhovoru s Janem Grombiříkem.

Playlist jako v bavlnce:
Future Islands – Cotton Flower (Famous Class)
Lonnie Donegan – Pick a Bale of Cotton (Apt Records)
2Pac – Black Cotton (Interscope)
Cab Calloway – At Cotton Club – Jumpin Jive Hep Hep (Vocalion Records)
Alabama – High Cotton (BMG)
The Mountain Goats – Cotton (Merge)
Moriarty – Cottonflower (Naïve Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.