TRK o kolekci MIAU, biotextil v Česku

22. červenec 2014

V Modeschau se tentokrát potkává extravagantní návrhářská kolekce s materiály šetrnými vůči přírodě. S Janou Růžičkovou z Amwa Organic nahlédneme do výroby biobavlny a se studentkou UMPRUM Terezou Rosálií Kladošovou představíme „kočičí“ modely z kolekce MIAU, kterou připravuje na zářijový Prague Fashion Weekend.

TRK chystá na MB PFW hravou kolekci MIAU

Na zářijovém Mercedes Benz Prague Fashion Weekend nás čeká spousta zajímavých premiér, o kterých si v Modeschau jako obvykle můžete poslechnout už v předstihu. Jednou z nejveselejších a nejextravagantnějších nejspíš bude kolekce MIAU Terezy Rosálie Kladošové. Absolventka UTB Zlín a studentka Ateliéru módní tvorby na pražské UMPRUM navazuje na gobelínovou kolekci, kterou posouvá novým směrem: „Technika, kterou teď pracuji, vychází z domácího umění a odkazuje k vytkávání do tapika. Je to vytkávání do speciální síťoviny, které gobelín už jen připomíná.“ Jednotlivé tvarově i barevně výrazné kusy jako kabát, vesta a šaty evokují kočky, kterým při chůzi plandají ouška a jazýčky: „Chtěla jsem tentokrát oděv více odlepit od těla. Síťovina, kterou používám, dobře drží tvar. Pracuji s ní jako se samolepkami, které jsou buď poskládané do oděvu, nebo se dají použít jako nástěnné dekorace v interiéru.“ Poslechněte si celý rozhovor a nenechte si ujít přehlídku na MB PFW.

O biotextilu s Janou Růžičkovou z Amwa Organic

Čím se bio bavlna liší od konvenční, jaké chemikálie na sebe oblékáte s nově koupeným tričkem Made in China nebo Bangladesh a proč má smysl s bio látkami začít u ložního prádla? S Janou Růžičkovou z Amwa Organic jsme mluvily nejen o vlastnostech a specifikách bio materiálů, ale třeba i o bio kolekcích, se kterými v poslední době přišly velké oděvní řetězce: „Jsme určitě rádi, že bio materiály používá čím dál tím více firem. Na druhou stranu je pro velké řetězce vždy na prvním místě zisk, a proto ve svých šetrných kolekcích často míchají bio a konvenční materiály bez toho, aby uvedly jejich vzájemný poměr. Další věc je, že tyto nadnárodní značky většinou ekologicky šetrné produkci věnují jen velmi malé procento své celkové výroby. Pokud na tom pak masivně staví svou image, dostáváme se k pojmům jako white washing, neboli praní firmy na bílo na základě velmi malé části produkce, což není úplně etické.“ Poslechněte si celý rozhovor:

Materiály šetrné k přírodě i ke svým uživatelům se k nám zatím jen dováží. S biotextilem tu ale pracuje čím dál tím víc značek, módních návrhářů a dalších výrobních a produkčních platforem, mimo jiné Zuzana Sedmidubská, Kristýna Javůrková, Natálie Steklová, značka sportovních oděvů KAMA a řada dalších. Více se o ekologii a etice v textilní výrobě můžete dozvědět třeba na přednáškách, které Amwa Organic organizuje v Toulcově dvoře v Praze.

03170918.jpeg

Playlist:
Labyrinth Ear – Burnished Bronze (LE Records)
Glowing Palms – Ask Me After Midnite (Juno Records )
Tuff Culture – The One (uns.)
Princess Nyah – Champion, PVC rmx (Royletease Records LTD)
Palmistry – Protector (Mixpak Records)
Prince Innocence – Cold (uns.)
Trumpet & Badman – All Nite, DJ Q Remix (Hot Haus)
qqqqquays – Tres (uns.)
Shlohmo and Jeremih – Let It Go (wedidit)
Gardens & Villa – Bullet Train (Secretly Canadian)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.