Trojjediný fashion podzim

18. srpen 2012

Praha podzimu 2012 přinese 3 velké módní události. Přestože žádná z nich nenabídne víc než 4 dny s více než 4 přehlídkami, nazývají se dvě z nich Fashion Week a jen jediná realisticky Fashion Weekend.

A přestože jsou tak alespoň podle jména v kalendáři 2012 dva fashion weeky, tvrdí jeden z nich, že doopravdy existuje jen jediný. Zdá se, že se všichni shodnou jen na jediném – česká móda si zaslouží jedinečnou prezentaci.

Upřímně řečeno, náš názor je, že kdyby se všechny tři události spojily dohromady, vznikl by nejspíš jeden opravdu našlapaný pražský fashion week se sedmi dny plnými přehlídek od rána do večera. Když ale mluvíme se zástupci Prague Fashion Weekend, Dreft Fashion Week a Premiere Fashion Week, je nám jasné, že tohle je čirá fantazie a utopie, kterou se nepodaří nikdy uskutečnit.

Premiere Fashion Week je součástí Designbloku a přehlídky na něm logicky navazují na výstavy, jsou v podstatě rozvedením vybraných instalací. Designblok začal mít týden módy vloni a tehdy se akce jmenovala Dreft Fashion Week. Už tehdy nám ale přišlo nadsazené mluvit o týdnu módy, když přehlídkami jsou jakžtakž zaplněné jen 4 dni.

Tým Dreft Fashion Weeku kolem Karolíny Bosákové a Báry Bergové se po prvním úspěšném ročníku rozhodl i se sponzorem od Designbloku trhnout a udělat si „svůj vlastní“ Dreft Fashion Week. Kvůli tomu vzniklo v rámci Designbloku nové pojmenování Premiere Fashion Week a my se v minulé Modeschau ptali organizátorů Designbloku na jeho koncepci a důvody odchodu Dreftu.

02698201.jpeg

Tentokrát vám přinášíme vyjádření organizátorů Dreftu, konkrétně Karolíny Bosákové. Jak jste už asi zaznamenali, DFW používá na plakátech sousloví „There Is Only One Fashion Week Prague“. Karolína Bosáková nám nedovedla konkrétně odpovědět, proč tvrdí, že jsou v Praze jediní, přestože o existenci Premiere Fashion Week dobře vědí. Ptali jsme se na důvody odtržení od Designbloku, na koncept události a na výběr data, které přímo navazuje na Prague Fashion Weekend. V rozhovoru jako v prvním českém médiu zaznělo první zahraniční jméno z programu a místo, kde se budou přehlídky DFW odehrávat.

Zamyšlená, osobitá a elegantní. Taková je nositelka řady Basic, která vychází ze základních kusů pánského šatníku. Oblečení Jindry Jansové potřebuje silnou a sebevědomou osobu, jejíž kvality pak podtrhne a dá jim prostor k volnému rozletu. Jde o úspěšnou diplomovou kolekci, která vyhrála soutěž Dreft Black Card a předvede se díky tomu v rámci programu Dreft Fashion Weeku 2012. Zblízka si kolekci můžete prohlédnout v rámci výstav Designbloku a ve fotografiích se objeví na Prague Fashion Weekendu, jako součást projektu Jana Grombiříka a Jany Knauerové, se kterým se seznámíte níže. Jindra Jansová představuje koncept kolekce Basic, se kterou zahajuje dráhu samostatné módní designérky.

Někdo má na chatě bazén, někdo venkovní udírnu nebo gril. Sochař a architekt Martin Janda má na chatě na zahradě krásnou modernistickou galerii. Pokud vás zajímá, proč a jak se taková věc stane, poslechněte si reportáž od Báry Šichanové White Gallery: Zjevení modernismu v Osíku. V jedinečném prostoru White Gallery se v tomto týdnu uskutečnil fotoprojekt Jana Grombiříka, který se rozhodl představit nový look modelky Jany Knauerové v oděvech Jindry Jansové a obuvi Antonína Šimona. Premiérově se fotografie představí na Prague Fashion Weekendu. Jan Grombiřík už dříve Janu Knauerovou fotil a soustředil se přitom na její jedinečnou tvárnost v oblasti genderu. O čem bude aktuální fotoshoot a proč se fotí ve White Gallery?

Česká modelka Jana Knauerová vám mohla uvíznout v hlavě jako zvláštní androgynní blondýna s krátkým punkovým účesem. Takhle se prezentovala v mnoha světových médiích a u nás třeba na titulce Elle 10/11, kde o ní psali jako o první Češce na prestižní adrese models.com. Jana za sebou má focení s hip fotografy a most wanted modely typu Andreje Pejice. V této situaci se rozhodla k odvážné změně svého looku. Jakým směrem se Jana rozhodla posunout a co ji k tomu vedlo?

Pavel Berky představil na přehlídce v NoD Roxy průřez svojí tvorbou. Svou nejnovější kolekci Adam rozšířil o dámskou část a na molo poslal i vybrané kousky z kolekce XY. Návrhář, který letos získal prestižní ocenění Top Styl Designer, bude nejspíš chybět na pražských podzimních přehlídkách, protože se chystá na zahraniční stáž. Kolekcí Adam úspěšně uzavřel bakalářské studium v Ateliéru módní tvorby na VŠUP a společně s Romanou Jakešovou doufá v magisterskou stáž v Istanbulu. Poslechněte si více o kolekci Adam.

Odkazy:
www.designblok.cz/
www.dreftfashionweek.cz/
www.praguefashionweekend.cz/
jangrombirik.tumblr.com/
www.czmodels.cz/cz/110382-jana-knauerova
www.facebook.com/pavel.berky.18

Playlist:
Black Amex – Pitch Black City (uns.)
Oliver Cheatham – Get Down Saturday Night, Black Amex dub (MCA)
Triple Six Sound Club – I Can See Your Pupils Vibrating (Blood In Blood Out)
Tomas Barfod – November Skies (Friends of Friends)
We Like Turtles – I Can Luv U Crazy (uns.)
Juju & Jordash – Dr. Strangepork (Juno)
Devonwho – Cabbages (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.