Ve Zlíně s Esha a MONGOL, Ty formy

23. únor 2013

Udělali jsme si výlet do Zlína za Eshou a Monikou Přikrylovou, které studují na tamní Univerzitě Tomáše Bati. Esha je v Ateliéru designu obuvi a kromě bot produkuje také částečně recyklované oděvy, šperky a doplňky. Monika dokončuje kolekci MONGOL na Shooting Fashion Stars 2013, která je zároveň její závěrečnou bakalářskou prací v Ateliéru designu oděvu. Přinášíme také jeden rozhovor z Prahy, s Julií Šiškovou a Pavlou Vachunovou jsme natáčeli o projektu Ty Formy.

Zlín jsem sice pod sněhem skoro neviděla, ale určitě jsem tam nebyla naposledy. Kolem UTB se totiž pohybuje hned několik zajímavých designérů, kromě Eshy a Moniky Přikrylové třeba Kristýna Javůrková, Anna Cichá nebo Mária Štraneková. S Monikou Přikrylovou jsme se setkaly ve vzdušném a světlém prostoru Ateliéru designu oděvu v nové budově Fakulty multimediálních komunikací. Mluvily jsme hlavně o kolekci inspirované Mongolskými kroji a životním stylem, která se v premiéře představí na SFS 2013. Dalšími Shooting Fashion Stars 2013 jsou vedle Moniky Přikrylové Pavel Berky. Mirka Horká a Lucie Králová.

Značky Esha jsem si poprvé všimla náhodně na internetu, podobně jako práce Moniky Přikrylové. Konkrétně mě zaujal lookbook kolekce Dark Wood, který pro Eshu nafotil Jan Durina, mladý slovenský fotograf, kterého vám brzy blíže představíme. Esha i Jan Durina jsou fascinovaní přírodou a jejich práce má temný zamyšlený podtón. V rozhovoru se dozvíte, z jakých inspiračních zdrojů Esha vychází, s jakými materiály pracuje a jakým směrem se aktuálně ubírá. Její práce bude brzy vystavená v galerii AM 180 v Praze a blíže se s ní můžete seznámit i na dubnovém vydání Shape & Vision, které chystáme do divadla NoD Roxy. Odehraje se v pátek 26.4. a spojí v prezentacích a diskusích módní designéry Esha, LaFormela, Hanu Frišonsovou a Petru Ptáčkovou a autory magazínu Anonym. Dva mladé architekty, kteří představí své projekty, vybere Adam Gebrian. Na večer v NoD naváže dvoudenní prodejní výstava v galerii Czechdesign.

02836481.jpeg

Rozhovor s projektem Ty formy natočila Anna Mayerová. Setkala se s Julií Šiškovou a Pavlou Vachunovou, které vloni oddiplomovaly na VŠUP v atelieru porcelánu. V současné době se věnují i porcelánovému šperku, na první pohled zaujmou surreálné fetish kousky jako prstíky, ručičky, ouška.. Krom toho teď připravují projekt vázy do galerie GASK White Cube.

02836487.jpeg

Playlist:
Kellarissa – Flamingo (Mint)
SAADI - Snowyman, Delicate Steve remix (Dither Down Records )
Twin Shadow - Castles In The Snow (Terrible)
Pantha Du Prince - Bohemian Forest (Rough Trade)
Gold Panda - Snow & Taxis (Ghostly)
Fiordmoss – Midway (uns.)
CTM - Elsa Palma (Tambourhinoceros)
White Blush - Without You (uns.)
Azari - Hungry For The Power, Art Department remix (Turbo)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka