Výběr Modeschau z diplomek UMPRUM 2015

30. červen 2015

Poslechněte si, s jakými pracemi končí studium absolventi nejprestižnější české designérské školy. Tentokrát byly hlavním tématem pořadu diplomové práce módních návrhářů z pražské UMPRUM.

V letošním roce vznikly v obou návrhářských ateliérech pražské umprumky velmi silné diplomové práce. Z Ateliéru designu oděvu a obuvi uslyšíte rozhovor s Eliškou Kuchtovou, která ve studii Shoe Up zpracovala vzájemný vztah designu a průmyslové výroby. Přichází s návrhem samovolně organicky rozložitelných plastových bot, vyrobených maximálně jednoduchým způsobem s minimem úprav. Na první pohled upoutá popová barevnost a veselá a srozumitelná estetika konstrukce boty. Antonín Šimon, kterému práci oponoval Raf Simons, si připravuje pole k rozjezdu vlastní značky. V kolekci District Youth definuje své základní oděvní archetypy a pohrává si s tématy kamufláže, dandysmu a ženských prvků v pánském šatníku. Nechybí doplňky v podobě tašek a batohů a v září na přehlídce kolekce na Prague Fashion Week MBPFW bude mít premiéru i autorská obuv. V září se také dozvíme více o spolupráci Antonína Šimona s českou outdoorovou firmou Tilak.

Moment informativního dekoru zapracovala do kolekce The Cut outs Monika Krobová. Inspirovala se vojenskými uniformami a ozdobnými prvky, které informují o svých nositelích. Karolína Juříková v kolekci Utopia pokračuje ve spojování módy a výtvarné techniky art protis. O její spolupráci se Světlanou Kulíškovou si můžete poslechnout tu.

Obě diplomky v Ateliéru módní tvorby se dotkly grafického designu. Průzkumem možností tisku různých vzorů a textu na látku se s UMPRUM rozloučila Kristýna Nováková. Její spolužák Stanil Stanchev se v kolekci Ragnaröck zabýval zpracováním motivů a symbolů ze severské mytologie a estetiky metalových kapel. Poslechněte si víc.

odkazy:
www.umprum.cz
www.cutulum.cz/
www.coroflot.com/antoninsimon
karolinajurikova.tumblr.com
www.monikakrobova.com

Playlist:
Perera Elsewhere – Shady ft. Springintgut
Chungking – Beautiful World
BNJMN & Shindō – Olympus
Rumtum – Pool Tides
Black Vanilla – Slug
Tokimonsta –The world Is Ours
Sofie Letitre – Slip
Yuna x Adventure Club – Lullabies (VILLAGE Remix)
Chelsea Wolfe – The Waves Have Come
Jacques Greene – Ready

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.