Z jarního Fashion Weeku: Martina Špetlová, PBL, Monika Drápalová

30. březen 2013

Je tu druhá část rozhovorů z prvního českého jarního Fashion Weeku. Po přehlídkách v galerii Křehký jsme natáčeli s Pavlem Brejchou a Katarinou Kral ze značky PBL, s českou designérkou působící v Londýně Martinou Špetlovou a s návrhářkou Monikou Drápalovou.

První český jarní Fashion Week proběhl v produkci organizátorů Designbloku v druhé půli března. Představil převážně české designéry a jejich kolekce na jaro/léto a preview na podzim/zimu 2013. Přinesl mimo jiné českou premiéru Martiny Špetlové, která po absolvování prestižní St. Martins působí v Londýně. Návrhářka, která původně vystudovala v Praze chemii, se ve svém londýnském studiu věnuje vývoji materiálů, ze kterých pak vytváří své kolekce. V roce 2009 byla oceněna Chloe Textile Award a pravidelně se účastní londýnského fashion weeku. V Praze uvedla kolekci a/w 2013. Přehlídka měla zábavnou interaktivní formu, která propojila catwalk, tanec, hudbu a video. Na fotky kolekce se můžete podívat na Facebooku Modeschau.

02859552.jpeg

Další novinkou na jarním Fashion Weeku byla změna jména, pod kterým spolupracují Pavel Brejcha a Katarina Kral. Značku Pavel Brejcha Line, se kterou se dostali do finále Czech Grand Design 2012, se rozhodli zkrátit na PBL. V galerii Křehký představili svěží kolekci s/s 2013, která nenásilně navazuje na předchozí úspěšnou linii. Oděvy jsou elegantní a ženské a zároveň praktické pro každodenní život ve městě. Na závěrečném Gala v Trojském zámku pak PBL předvedli ještě 3 modely, naznačující kolekci a/w 2013. Zdá se, že zima PBL bude o temnějších barvách. Celotělový elastický overal s průstřihy na bocích naznačuje také odvážnější posun v siluetách, jeho střih je ale pro Pavla Brejchu příznačně geometrický. Fota z přehlídky si můžete prohlédnout na Facebooku Modeschau.

02859563.jpeg

Monika Drápalová v oděvech pro nadcházející sezónu s/s 2013 pokračovala v tématu prolínání výtvarného umění do módy. Ukázala šaty s obrazy vytrhanými do džínoviny, bílé overaly z obdélníkových střihů podle malířského plátna, které zdobily tahy tlustým štětcem nebo cákance barvy. Ukázky z chystané kolekce na podzim/zimu 2013 předvedené v Trojském zámku ukazují na posun k dalšímu vizuálnímu tématu. Černobílé oděvy pracují s motivem černých havranů letících nad zasněženou krajinou. Fota z přehlídky najdete na Facebooku Modeschau.

02859569.jpeg

Playlist:
Aera – Die Pferden (Aleph Music)
Mogadishu – Shades and Rays (uns.)
Bumblebattt – Mustangs (uns.)
Bonobo – Cirrus (Ninja Tune)
Rudi Zygadlo – Banana Tree feat YADi, PhOtOmachine Remix (Planet Mu )
Austra – Home (Domino)
Kodak Cameo – Players paradise (uns.)
Belbury Poly – Cantalu (Ghost Box)
Marisa Nadler – Game Of Thrones (Box of Cedar Records)
Caroline – Seesaw, Dntel Remix (Temporary Residence)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.