Zelený průvodce pražským životním stylem: Prague Green City Guide

20. leden 2017

Zajímá nás udržitelný životní styl a chceme hlasovat svými penězi, říkají Jenny Day a Aneta Hebrová. Dvojice, která se rozhodla k online platformě Greenglasses.cz a festivalu Sustainability Day přidat nový projekt a vytvořila papírového průvodce Prague Green City Guide.

„Průvodce jsme napsaly vloni v prosinci a zahrnuly do něj témata, která zajímají turisty i expaty, co žijí v Praze. Kromě ekologičtějšího ubytování obsahuje i krásné městské parky a zahrady, farmářská tržiště, půjčovny kol, bio obchody, obchody s lokální módou a designem nebo kavárny a restaurace, od vegetariánských až po veganské,“ popisuje Aneta. Guide je graficky vkusně zpracovaný a zároveň praktický, jeho obálka se dá snadno rozložit do velké mapy, ve které najdeme všechny body popsané v knížce. „Postrádaly jsme nějaký praktický zdroj informací, ve kterém by bylo zahrnuté vše, co zajímá lidi jako my. Náš průvodce tak v podstatě vznikl z osobních důvodů. K online přehledu zelených značek v Praze jsme chtěly přidat něco hmatatelného a rozšířit zprávu o udržitelnosti mezi více lidí,“ vysvětluje Jenny.

Obvykle jsou průvodce zaměřené jen na jednu oblast, na jídlo nebo na módu, Prague Green City Guide je výjimečný tím, že zahrnuje širší životní styl ve městě. „Inspirovaly nás blogy a dokumenty jako True Cost nebo Zero Waste. Místa, která zařadíme, jsme vybíraly podle toho, jak přispívají k udržitelnosti. Obecně se snažíme podporovat to, aby lidé nakupovali méně a upřednostnili kvalitní věci, které déle vydrží,“ říká Aneta.

Ve srovnání s dalšími evropskými městy je pražská zelená scéna na poměrně dobré úrovni, zájem o udržitelnost tu ale ještě není tak obecně rozšířený. „V dalších evropských městech, třeba ve Vídni, je zelený životní styl více běžný. V obchodech s drogerií a jídlem například potkáte hodně organického, bio a lokálního zboží. Praha je stále ještě na cestě, ale ubírá se dobrým směrem, vidím tento trend pozitivně,“ popisuje Jenny.

Letošní rok byl shodou okolností OSN vyhlášen rokem udržitelného turismu, takže vydat zeleného průvodce je více než aktuální. Své přátele, kteří poprvé navštíví Prahu, můžete nasměřovat prostřednictvím průvodce Prague Green City Guide. A pokud se někam chystáte vy a chcete se chovat ohleduplně vůči životnímu prostředí a lidem, může vás inspirovat rozhovor o udržitelném cestování s Martinou Páskovou z Ministerstva životního prostředí a Katedry rekreologie a cestovního ruchu.

Odkazy:
www.greenglasses.cz

Playlist:
Dubokaj – Moi et Toi Dub (Mouthwatering Records)
Bassbear – Sharp Edges (Pineal Sounds)
Synthetiq – Magnitosfera V Prostranstve (Hyperboloid Records)
Dasychira – Vipera (Blueberry Records)
Muevelo – Especialment (uns)
Sha Sha Kimbo – Summer Of Love On Acid (Classical Trax)
Young Luxenberg & CA$H Bandicoot – Raw Materials (Knightwerk)
Young Dram – Like A Diamond (uns)
Zurvolt – Distraction (Classical Trax)
Quiltland – Love (Stoscha)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.