Zlín šlape na paty Praze: módní přehlídka Exi(s)t uvedla silnou generaci

7. červenec 2017

O Zlínu je v posledních letech čím dál tím více slyšet v souvislosti s designem a módou. K událostem, které lákají i pražské návštěvníky, patří Zlín Design Week a módní shows, které organizují studenti ADO, Ateliéru designu oděvu ze zlínské Univerzity Tomáše Bati.

Ke zlínským fashion highlightům patří přehlídka závěrečných bakalářských a diplomových prací Exi(s)t a charitativní módní show s lokálními i zahraničními hosty Dotek, která se letos úspěšně posunula ze Zlína do Brna. Přinášíme reportáž z letošní show Exi(s)t, která ukázala, že mladá designérská generace ze Zlína šlape na paty Praze.

Akce Exi(s)t, které samostatně připravují studentské týmy během stresujícího a náročného období závěrečných zkoušek, mají rok od roku lepší úroveň. A nejde jen o představenou módu, ale i o podobu a zvládnutí módní události. Poslední tři ročníky Exi(s)t byly co do formy srovnatelné, ne-li dokonce lepší než prezentace závěrečných prací módních návrhářů z pražské UMPRUM. ADO sice nemá týdenní výstavu na cool adrese v hlavním městě. Možná ale právě proto, že musí profesionály z Prahy na přehlídku svých prací přilákat z větší dálky, nabízí studenti skvěle zvládnutou módní show.

Velmi dobré byly už dva předchozí ročníky, ale letos Exi(s)t opravdu neměl chybu. Co na něm bylo tak dobré? V podstatě všechno: skvěle zvolená zajímavá lokace s osobitou estetikou a duchem místa, uvolněný minimalistický catwalk bez mola, na který měli všichni dobrý výhled, zajímavá videa, dobré světlo a hudba, zajímavý casting, make-up, vlasy i styling. V neposlední řadě dobrá komunikace a propagace celé akce, včetně přehledného a vkusného katalogu. Celkově perfektně odvedená práce na módním eventu, která podtrhla a vyzdvihla dobrou úroveň předvedených kolekcí. Jako relevantní srovnání k letošnímu ročníku Exi(s)t se nabízí nezávislá pražská studentská platforma WE'RE NEXT, která byla podobně osvěžující a neotřelá. Jak formou přehlídek, tak představenou módou z pražské UMPRUM a antverpské Royal Academy of Fine Arts.

Z předvedených závěrečných kolekcí stojí za zmínku hned několik: něžné dámské linie s dobrým komerčním potenciálem pro lokální trh představily Lucie Sládečková a Nikola Gurková. Jejich práce jsou v dobrém slova smyslu líbivé, lichotí ženské postavě a vkusně zachází se zdobnými detaily, podobně jako třeba kolekce už dobře zavedené české designérky a absolventky UMPRUM Zuzany Kubíčkové.

Model Nikoly Gurkové v backstage show Exist 2017

Trendové kolekce s dotekem street wearu a unisexu představily Vivien Babicová, Anežka Berecková a Katarína Chválová. Jejich modely skvěle zapadají do šatníku současné mladé klubové generace, pro kterou je zásadní svobodný postoj k otázkám genderu, otevřenost vůči odlišnostem a upřímná hluboká emoce jako jedna z posledních věcí, které zůstávají zásadní a skutečné v digitálním světě. Blízko ke klubové scéně se pohybuje i Kristýna Coufalová, která ve své závěrečné práci prezentovala více poloh své kreativní práce. Její osobnostní label zahrnuje styling, DJing (hudba ke všem shows) i oděvní tvorbu.

Model Kristýny Coufalové v backstage show Exist

Nakonec jsou tu výrazní solitéři jako Lukáš Krnáč, Roman Častulík nebo Gabriela Petrová. Graficky výrazné provokativní modely Lukáše Krnáče se často pohybují na hraně nositelnosti, ale ukazují silný talent pro kreativní a efektní práci s materiály co do barev i objemu. Trendová témata feminismu a historické módy otevřel Roman Častulík. Squatting Slavs a estetikou svého dětství se inspirovala Gabriela Petrová. V kolekci, která obsahuje dámské i pánské modely, nenásilně a vkusně propojuje zdánlivě nespojitelné: šusťákovky a výšivky.

Atmosféru z backstage přehlídky Exi(s)t přibližují fotografie mladého kreativního dua Shot By Us, které vedle designérů z ADO uslyšíte v audio reportáži z akce.

Závěrem, mladé designéry, kteří studují ve Zlíně, rozhodně stojí za to sledovat. Jejich práce odráží současné tendence nezávislé módy, jako jsou antiestetika, feminismus, gender nebo historismus. Své místo tu mají i konvenčnější, ale dobře technicky zvládnuté kolekce pro širší publikum mimo bublinu současné módy a umění. Jestli vám to příští rok vyjde, zajeďte se přesvědčit na vlastní oči na další Exi(s)t.

Playlist:

Future – Honest (Ida Dillan Remixxx)
Ta-Ha – CT (Control Tower)
Draft Dodger – MA70
Zutzut – Torque
Young Troy – Disabled
Nick León – Dissolve
Macy Rodman – Strawberry Margarita
Organ Tapes – Nosso Amor (MC Pedrinho)
Omulu + King Doudou – Baile Saboroso (Daniel Haaksman Edit)
Jana Kratochvílová – Dlouhá bílá žhoucí kometa
Ida Dillan – Scorpion Kick (Santa Muerte Remix)
Paullie – Pipe It Up

EXI(S)T 2017 from Kristýna Coufalová on Vimeo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.