Zrušení jarního týdne módy, česká móda z Lysé nad Labem, kdo míří na London Fashion Week

21. leden 2014

Letošní jarní Fashion Week Designbloku byl zrušen, Jana Zielinski nám vysvětlila proč. Dozvíte se také, kdo z mladých českých návrhářů je na stážích u velkých jmen, jako jsou Iris van Herpen nebo Meadham Kirchhoff, a kdo se v únoru 2014 představí na londýnském Fashion Weeku. Na závěr vás zavedeme do oděvní výroby v Lysé nad Labem, kde šijí čeští designéři, jako Pavel Brejcha LINE, ODIVI nebo Kateřina Geislerová, a přiblížíme vám výstavu Císařovy nové šaty v Karlin Studios.

Jana Zielinski o zrušení jarního Fashion Weeku Designbloku
Nemilým překvapením tohoto týdne bylo oznámení, které se na oficiálním fb Designbloku objevilo v úterý odpoledne. Jarní Fashion Week 2014, který měl proběhnout v druhé půli března, se ruší. Prestižní událost, která se vloni konala v Galerii Křehký, zhatilo náhlé odstoupení Nadace českého výtvarného umění od pronájmu prostor Mánesa. Právě tam měl týden módy proběhnout a program byl prý připraven speciálně pro Mánes a jeho vodárenskou věž. Více mi ke zrušení události řekla ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Designblok navázal na přerušenou tradici týdnů módy v Praze v roce 2011. Od té doby pravidelně pořádá podzimní Fashion Week, jarní edici přidal poprvé vloni. Kvůli průtahům rekonstrukce Mánesa se bude letos muset česká módní scéna spokojit jen s podzimními událostmi. Fashion Week Designbloku je plánovaný od 6. do 12. října a konkurenční Mercedes-Benz Fashion Weekend proběhne 3. až 9. září.

Čeští návrháři na prestižních zahraničních stážích a London Fashion Week
Každou sezonu Českou republiku opouští několik tvůrců. Mladí a studenti jedou většinou na zkušenou na několik měsíců, zavedenější značky a návrháři vyjíždí za krátkodobými příležitostmi. Aktuální situaci pro vás shrnula Ema Janáčková. Hodně výjezdů letos hlásí pražská UMPRUM. Filip Jakab z ateliéru módní tvorby Pavla Ivančice je už druhým semestrem na Královské akademii v Haagu, chystá se také na stáž do studia výstředních Meadham Kirchhoff. Z ateliéru designu oděvu a obuvi Liběny Rochové je v zahraničí Monika Krobová, která se rozhodla pro stáž v Londýně. Mimo republiku je také jeden absolvent bakalářského studia u Liběny Rochové: Lukáš Spilka. Držitel loňské talentové karty Designbloku a autor gradující kolekce z juty a umělých vlasů aktuálně studuje magisterský stupeň na Královské akademii v Antverpách. V belgickém městě by se mohl potkat s další Češkou – Markétou Martíškovou, která vyhrála soutěž Start-up na Prague Fashion Weekendu 2013. V reportáži si od ní poslechněte o zahraničních zkušenostech. O tom, jak se jí podařilo získat stáž u „modelářky“ 3D tištěných oděvů Iris van Herpen, jedné z nejmladších členů Chambre Syndicale dela Haute Couture, nám také řekla Denisa Dovalová z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

03047461.jpeg

Mladí i zavedení čeští designéři se ale nevydávají do zahraničí jen za stážemi. Stále častěji využívají možnosti se v jiném státě řádně prezentovat. Jednu takovou jim v únoru nabízí londýnský Fashion Week. Na výstavu International Fashion Showcase míří Pavel Berky, Hana Frišonsová, Petra Ptáčková, Jana Mikešová a duo Awkward. Na expozici, která bude volně přístupným doprovodným programem London Fashion Weeku, je za Czech Fashion Council vybrala kurátorka Oldřiška Křížová. Těsně před jejím odletem z Prahy jsme se na zahraniční plány zeptali návrhářky Petry Ptáčkové.

Výstava českých návrhářů proběhne od 13. do 23. 2. 2014 v budově 180 Strand, kousek od hlavního přehlídkového stanu a showroomů Somerset House, místa s hlavním přehlídkovým stanem a showroomy. Budou se prezentovat společně se Slováky a Maďary, kteří se mají postarat o celkovou instalaci výstavy s názvem Voyage Through Central Europe.

V Lysé nad Labem šije řada českých návrhářů
Letošní seriál reportáží, ve kterém mapujeme český oděvní a textilní průmysl, pokračuje ve výrobně Hallpe v Lysé nad Labem. Šijí tu čeští designéři jako Kateřina Geislerová, Iva Burkertová (ODIVI), Fiorina Fury nebo Pavel Brejcha a Katarina Kral z PBL. Vůbec největší pravidelné zakázky zadává česká značka Pietro Filipi. Hallpe funguje od roku 1993 ana začátku do něj vstoupila řada bývalých zaměstnanců z krachujícího Pragoděvu. V nejlepších rocích v 90. letech firma uživila až osmdesát zaměstnanců. Šilo se hlavně pro německé a francouzské zákazníky: dámská konfekce, společenské šaty, saka, flaušové kabáty, dětské oděvy i bytový textil. Od roku 2000 začali zahraniční zadavatelé přecházet za levnější pracovní silou do zemí bývalé Jugoslávie a na Balkán a Hallpe muselo hledat české zákazníky. Jedním z prvních byla už zmíněná firma Pietro Filipi a postupně se přidávají další a další čeští návrháři. Do dílny, ve které momentálně pracuje pětadvacet lidí, můžete nahlédnout ve fotogalerii a víc se o ní dozvíte od ředitele Hallpe Lubomíra Muchy.

03047460.jpeg

V Lysé nad Labem, kde jsme nahrávali ve výrobně Hallpe, jsme navštívili i Střední školu oděvního a grafického designu. Částečně tak navazujeme i na červnový příspěvek o současnosti krejčovských učilišť a oděvních škol, které musí své neumělecké obory zavírat. O to „být švadlenkou“ totiž není zájem, studenti raději usilují o kariéru módních návrhářů. Zdá se, že nová generace řemeslo odmítá a někdy i odsuzuje. Současným i budoucím návrhářům, kteří momentálně zaměstnávají hlavně ženy středního až staršího věku, ale tak za 20 let nebude mít kdo šít. Když už zanikají krejčovská učiliště, teoreticky by mohly k řemeslu přejít dívky, které nastoupily na návrhářské obory a následně zjistily, že kreativní práce není pro ně. To se ale při anketě mezi studentkami ukázalo jako scestná myšlenka. Překvapilo nás také, že mezi školou a nedalekou dílnou Hallpe nefunguje nějaká forma spolupráce. Pro mladé lidi, kteří by chtěli být návrháři, by bylo jednoznačně přínosné vidět, jak probíhá interakce mezi designérem a výrobou. O aktuální realitě výuky v Lysé jsme natáčeli kromě studentek i se zástupkyní ředitelky paní Kočovou.

Oděv jako vrstva mezi politickou mocí a veřejností: Císařovy nové šaty v Karlin Studios
Na vernisáži výstavy Císařovy nové šaty , kterou můžete navštívit až do 9. února, jsem natáčela s kurátorkou Borbálou Szalai a s jedním z vystavujících – Karolem Radziszewskim. Polský multimediální umělec má navíc souběžně sólovou výstavu v galerii FUTURA a chystá se v Praze strávit pár měsíců v rámci kreativní stáže. V Karlin Studios vystavuje dva projekty. Jedním je provokativní kolekce, která vznikla ve spolupráci s italskou značkou MARIOS a prezentovala se na pařížském Fashion Weeku. Druhým je série fotografií a videí fiktivního gangu gay teroristů, kteří v růžových kuklách přepadávají a znásilňují lidi. Je to výsměch stereotypům a předsudkům, které v katolickém Polsku vůči gay komunitě fungují. Nahlédněte do Karlin Studios ve fotogalerii a poslechněte si o výstavě více od Borbály a Karola.

Odkazy:
www.designblok.cz
www.londonfashionweek.co.uk/
www.hallpe.cz
https://www.facebook.com/events/245196438990878/

Playlist:
Dragons – Princess Nokia (uns.)
Keep Shelly in Athens – Old Time Glory (Cascine)
Future Islands – Seasons (4AD)
Owlle – Don't Lose It, Saint Pepsi Remix (Jive/Epic)
The Soft Moon – Feel (Factory Records)
PVC – Our Reason (Q Recordings)
Keepaway – You're Silk (Transgressive North)
Kelela – Something Else, prod. by Nguzunguzu (uns.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.