Radio Royal: Hypnóza desek a kytary

4. duben 2012

Hudební experimentátor Petr Ferenc je známý především svým zaujetím pro gramofony – to ventiluje nejčastěji v uskupení Bird Build Nests Underground, které je mimo jiné držitelem žánrové ceny Anděl za rok 2007 v kategorii Alternativní hudba.

Svojí pečlivou prací s preparovanými gramofony navazuje třeba na improvizované zvukové plochy liverpoolského hudebníka Philipa Jecka, který vydává na respektovaném britském labelu Touch.

Jak je ale v žánru experimentální elektroniky nebo hlukové hudby zvykem, hudebníci se často nespokojí s jednou kapelou, ale účinkují v četných bočních projektech. V případě Ference je to duo Radio Royal, ve kterém jej doplňuje Tomáš Procházka. Ten si pod pseudonymem Federsel udělal jméno coby součást kapely B4 (čerství držitelé ceny Vinyla pro Album roku) nebo Gurun Gurun.

02597713.jpeg

Dvojice vydala svoje první album v loňském roce – o CDR se postaral pražský label Klangundkrach, v jehož katalogu můžeme kromě debutu Radio Royal najít třeba i desky od hypnagogické kapely No Pavarotti nebo projektu K!amm. Druhá deska, internetový release pojmenovaný RRDL01, vyšla pod hlavičkou ruského netlabelu Clinical Archives.
Radio Royal na ní působí nebývale sebejistým a především kompaktním dojmem – a napomáhá tomu i rozdělení úloh mezi oběma muzikanty. Zatímco Ferenc se poměrně tradičně věnuje svým gramofonům, Procházka do výrazu kapely vnáší organičnost svojí hrou na kytaru. Decentně odměřené hrátky s kazetovými magnetofony zase upevňují stavbu všech sedmi tracků hypnotickou rytmikou.

Mnohovrstevnaté kompozice Radio Royal fungují na principu hudebních koláží – na desce je slyšet mluvené slovo, elektronický bzukot mixážního pultu i repetitivní ozvuky německého krautrocku a rané psychedelie 70. let. Přestože se album ze začátku tváří možná trošku neproniknutelně, nejde o nijak závratně obtížný poslech. Radio Royal totiž nechybí ani smysl pro nadsázku a hudební odlehčení. Právě to nakonec dělá z desky RRDL01 přitažlivý materiál, který je se zahraniční produkcí v podobných žánrech naprosto srovnatelný.

02237939.jpeg

Download desky RRDL01

autor: Jiří Špičák
Spustit audio