SpaceGhostPurrp: Pěkně černá káva

11. červen 2012

Hauntologie, zdá se, začíná pronikat i do hip hopu. Velmi dobrým příkladem je třeba MC SpaceGhostPurrp. Ten v těchto dnech vydává po několikaletém působení na scéně svou debutovou desku Mysterious Phonk: Chronicles of SpaceGhostPurrp.

Představte si rappera, který se do současnosti propadl časovou průrvou ze začátku 90. let a jeho nahrávky zní jako ohraná magnetofonová kazeta, která už ledacos zažila. Přesně to je v kostce dosavadní kariéra floridského MC jménem SpaceGhostPurrp. Vypadá to trochu jako umělecký koncept hypnagogických experimentátorů typu Hype Williams či Jamese Ferrara, až na to, že jednadvacetiletý Floridčan je skutečný a z masa a kostí. Samozřejmě nemá stroj času, jen k smrti miluje zlatou éru undergroundového jižanského rapu a psychedelické experimenty houstonských pijáků kodeinových koktejlů. A místo dokonalého zvuku noří svoje skladby do šumu a praskání prostě proto, že kašle na profesionální vybavení. První oficiální album Mysterious Phonk: Chronicles of SpaceGhostPurrp shrnuje to nejlepší z jeho dosavadní tvorby.

Asi není třeba připomínat, jak důležitá je pro vývoj a kreativitu hip hopu pololegální zóna mixtapes, která se z pouliční šmeliny přesunula v posledních letech plynule na internet. Mezi podomácku natočenými nahrávkami na vypůjčené beaty a oficiální deskou s velkým rozpočtem a profesionálními producenty se ale rozkládá obrovská propast, která se pro spoustu rapových talentů stala osudnou. SpaceGhostPurrp to vzal oklikou a místo tučné smlouvy u velkého labelu a útoku na rádia dal přednost legendám nezávislého sektoru – značce 4AD a svoje první oficiální album pojal jako kompilaci nejlepších tracků ze svých mixtapes s hrstkou novinek.

Pro svůj velký debut SpaceGhostPurrp staré skladby zvukově vyčistil, tak aby se daly poslouchat i na CD a na vinylu, a přidal do nich subsonické basy, kouzlo špinavé estetiky ale zůstalo. Patří k ní ponurá atmosféra a gotické beaty, v nichž se potkávají halucinační techniky překrývaných samplů DJe Screwa nebo zlověstný beatový minimalismus producentů, jako jsou Juicy J (Three 6 Mafia) a The RZA (Wu Tang Clan). Když si odmyslíte delirický rap, máme tu vlastně podobnou beatovou alchymii, kterou servíruje Clams Casino, s nímž se ostatně SpaceGhostPurrp potkal jako producent na skvělé loňské mixtape LiveLoveA$AP od A$AP Rockyho.

02650403.jpeg

SpaceGhostPurrp se nijak nestydí za svou fascinaci minulostí a tracky a mixtapes dokonce doplňuje falešnými letopočty jako NASA Underground: Lost Tapes 1991-93 nebo když na obal své průlomové nahrávky Blackland Radio 66.6 připsal „nejkrutější album roku 1991“. Jeho stylizace do fiktivní zapomenuté legendy z podzemí je natolik sugestivní, že i obaly kopírují layout starých kazet. Jestli byly mixtapes skutečnou syrovou hauntologií, album Mysterious Phonk je díky vylepšenému zvuku útokem na třetí dimenzi rapové psychedelie. Tracky jako sedmiminutový minimalistický epos No Evidence, černočerná suita The Black God nebo hymna víry v sebe sama Elevate jako kdyby přicházely z éry mimo čas a prostor.

SpaceGhostPurrp možná někomu připomene hyperaktivního internetového šílence Lil B s jeho motivačními litaniemi nebo virtuální výtržníky z Odd Future. Při vší úctě k jmenovaným ale nikdo z nich ani zdaleka nedosahuje sonických výšin, ba ani hloubek alba Mysterious Phonk, na kterém Purrp povýšil hiphopový outsider art na vysoké umění. Se skvělými hiphopovými alby se poslední dobou roztrhl pytel, Mysterious Phonk je ale docela jiná káva. Pořádně černá káva.



SpaceGhostPurrp – Mysterious Phonk: Chronicles of SpaceGhostPurrp (4AD, 2012)

autor: Karel Veselý
Spustit audio