Lapalux: Organická elektronika bez ticha

3. leden 2013

Hvězdou 7. narozenin Radia Wave, které oslavíme dvanáctého ledna ve smíchovské MeetFactory, bude mladý producent Lapalux. Je tedy vhodný čas přiblížit si teď krátkou, ale skvělými tracky lemovanou kariéru tohoto chráněnce labelu Brainfeeder.

Když se anglický producent Lapalux rozhodne udělat novou skladbu, nehledá inspiraci v současné hudbě, ale daleko raději se prý noří do svého vlastního nitra. Uzavírá se do sebe a nápady destiluje z vlastních zvukových zkušeností. Přesto některé jeho vzory občas vyplavou na povrch samovolně – v jeho přívětivé elektronice tepají především ozvuky tvorby Flying Lotuse.

Není to náhoda, poslední dvě EP totiž Lapalux vydal na losangeleském labelu Brainfeeder, který provozuje právě Lotus. Lapaluxova hudba je z podstatné části postavená právě na rozporu estetiky západního pobřeží USA a Londýna, sám Stuart Howard, jak zní Lapaluxovo občanské jméno, svoji tvorbu občas označuje právě za crossover těchto dvou přístupů.

Přestože je Lapalux označovaný za jednoho z nejtalentovanějších producentů elektronické hudby, jeho východiska jsou přísně organická a s trochou nadsázky i „přírodní“. Podle svých vlastních slov se totiž snaží imitovat přírodu, ve které ve skutečnosti neexistuje absolutní ticho. Proto je každá z jeho skladeb složená z desítek stop uspořádaných tak, aby v každé chvíli alespoň „něco“ znělo – i kdyby to měl být zvuk, jehož frekvence je pro lidské ucho prakticky nepostřehnutelná.

02568056.jpeg

S tímhle způsobem tvorby souvisí i Lapaluxova záliba v analogových zvucích a magnetofonových páskách – ostatně ještě předtím než se upsal labelu Brainfeeder, vydal na Pictures Music kratší nahrávku v kazetovém formátu jménem Many Faces Out Of Focus (2011). Pak následovalo EP Forest, které si Lapalux vydal vlastním nákladem, a zkraje roku 2012 už přišel zmiňovaný přestup k Brainfeederu.

Producenta, mezi jehož největší idoly patří nedávno zaniklá kapela The Books, přechod k novému labelu povzbudil, a jak sám říká, pomohl mu produkovat skladby koherentnější a sofistikovanější. Brainfeeder Lapaluxovi zatím vydal dvě EP a na tom nejnovějším, které nese název When You’re Gone, už jsou patrné změny v Lapaluxově tvorbě. Rodák z Essexu si totiž oblíbil spolupráci s vokalisty, kterým posílá útržky skladeb a sdílí s nimi svoje nápady.

02787974.png

Do budoucna má prý v plánu začít vystupovat s živou kapelou a vydat debutové dlouhohrající album. Ještě než to udělá, předvede Lapalux aktuální podobu své tvorby na vystoupení v rámci 7. narozenin Radia Wave, které proběhnou 12. ledna ve smíchovské MeetFactory.

autor: Jiří Špičák
Spustit audio