Audioport: Bratři Orffové + Sounds Like This

5. duben 2013

Ve středu 24. dubna ve 20:00 bude pražské Bio Oko hostit speciální dvojkoncert, na kterém vystoupí novodobí folkaři Bratři Orffové a bigbeatová slovenská kapela Tomáš Sloboda & Sounds Like This. Koncert je součástí mezinárodního hudebního projektu Audioport, ve kterém se již potřetí spojí české Radio Wave a jeho slovenský protějšek Rádio_FM. Zásadní součástí projektu je i propojené vysílání obou stanic.

Ve vysílání redaktoři nabídnou pohled do zákulisí obou rádií a budou se věnovat české a slovenské kultuře. Po celý den budou vysíláním z pražského studia provázet Veronika Ruppert a Aleš Stuchlý společně s kolegy z Rádia_FM Rudi Rusem a Danielem Balážem. Jejich hosty budou umělci a novináři z Čech i Slovenska (např. herečka Vica Kerekes, bývalý zpravodaj ČRo na Slovensku Lubomír Smatana a další). Třetí Audioport je zároveň i oslavou 90. výročí pravidelného rozhlasového vysílání v Československu.



Vysílací den vždy vyvrcholí koncertem jedné české a jedné slovenské skupiny, který je živě přenášen na obou stanicích. Tentokrát se koncert uskuteční v pražském kině Oko a nově bude přenášen také na YouTube Českého rozhlasu. „Audioport je skutečně unikátní multimediální projekt, který propojuje český a slovenský éter i hudební scény obou zemí. Mladým progresivním kapelám umožňuje dobýt se svou hudbou nové teritorium,“ uvedla iniciátorka projektu Edita Kudláčová, vedoucí Mezinárodního oddělení Českého rozhlasu.

Premiérově se obě rádia spojila v květnu 2012, kdy se v zaplněném brněnském klubu A2 představili slovenští indie rockeři Diego a DJs Radia Wave a Rádia_FM. Druhé vydání Audioportu proběhlo v bratislavském Studiu č. 5 v budově Slovenského rozhlasu, kde se na jednom pódiu setkali brněnští Fiordmoss a Jelly Belly z Košic. Obě stanice pro mladé tehdy dostaly prostor i ve vysílání Rádia Slovensko, které je obdobou českého Radiožurnálu. Radio Wave se tak díky podpoře Rozhlasu a televize Slovenska stalo na několik hodin nejposlouchanější stanicí na Slovensku.

Bratři Orffové
Krnovská kapela Bratři Orffové byla v polovině minulého desetiletí jedním z mála českých projektů, který pružně a sofistikovaně navázal na tehdy probíhající vlnu nového písničkářství a folku. Jejich debutová deska, která pod názvem fiktivního místa Bingriwingri vyšla v roce 2005, ale zůstala na dlouhou dobu jedinou položkou v jejich katalogu – decentně aranžované folkové aluze nenašly pokračovatele.
Letos by se mělo vše změnit – Bratři Orffové znovu vyjíždějí na turné a na podzim by navíc měli na svoji prvotinu navázat druhou dlouhohrající nahrávkou, deskou Šero. Soudě podle nové skladby Tunel, která už několik týdnů rotuje naším playlistem, se Bratrům Orffovým podařilo vypořádat s dlouhou hibernací velmi elegantně.

02861479.jpeg

Tomáš Sloboda & Sounds Like This
Tomáš Sloboda & Sounds Like This je, jak už název napovídá, slovenská formace založená kolem kytaristy a zpěváka Tomáše Slobody – ten je známý také z působení v kapele Le Payaco. Skupina, která se netají svým obdivem ke klasikům, jako jsou The Beatles nebo The Rolling Stones, vznikla v roce 2007, kdy také vydala svoje debutové eponymní album. Loni na něj navázala deskou Chobotnica, za kterou si Sounds Like This odnesli Radio_Head Award za rok 2012.

02861480.jpeg

Audioport: Bratři Orffové a Tomáš Sloboda & Sounds Like This, středa 24. dubna 2013, 20:00, Bio Oko (Františka Křížka 15, Praha 7)
Vstupné: 50 Kč v předprodeji (Bio Oko, Světozor, Aero) / 100 Kč na místě, kapacita sálu omezena, online rezervace ZDE

autor: Radio Wave
Spustit audio