Rozhovor s kapelou Project Pitchfork

Je to až k nevíře, ale naposledy hráli Project Pitchfork v Čechách téměř přesně před dvanácti lety v pražském Paláci Akropolis. To se psal rok 1997 a Peter Spilles, Dirk Scheuber a spol. stále šplhali po žebříku popularity vzhůru.

Darkwave gotická renesance, kterou zažíváme v posledních letech, přináší po čase jedinečnou možnost seznámit se s hrdiny, kteří stáli přímo u zrodu subžánrů (jako jsou skupiny Skinny Puppy, The Sisters Of Mercy, Nitzer Ebb, Die Krupps, Front 242, ...), nebo alespoň s kapelami, které měly kruciální vliv na směřování vývoje scény v globálním hledisku. A sem samozřejmě Project Pitchfork zařadit musíme. Bez jejich hlubokého ovlivnění, které zasahovalo od harsh elektroniky (první album, ale i hit Steelrose) přes melodickou EBM klasiku (Lam-'brasAlpha Omega) až k stadionovému dark popu (Eon:Eon a další).

00892689.jpeg

"Vidle" přijely do Prahy s čerstvou deskou Dream, Tiresias!, s níž ohlásily návrat do zlatých 90. let (asi nejblíže vynikajícímu albu Alpha Omega). U příležitosti jejich koncertní zastávky v Praze redaktoři pořadu Dark Wave nezaváhali a příjemně si popovídali s frontmanem Peterem Spillesem. Zde vám přinášíme výsledek...

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio