Divoké bestie, dva tanečníci a dobrý pop

11. září 2009

Kvartet z anglického městečka Kendalu začínal původně jako duo s francouzským názvem Fauve, než se přejmenoval na ekvivalent Wild Beasts a přesídlil do Leedsu. Na kontě má tři EP a dvě dlouhohrající alba vydaná u Domino Records - loňské Limbo, Panto a aktuální Two Dancers.

Možná vás to nezajímá, ale narodil jsem se moc let před Sametopadem 89, aby mi normalizační příšery nadobro neznechutily slovo pop. Trpím tedy zdrženlivostí v jeho užívání, zejména pokud bych měl říct něco jako "dobrý pop". S novou deskou anglické čtveřice Wild Beasts ale přišel čas předsudky odložit.

Two Dancers je totiž kvalitní popové album v tom nejlepším smyslu. Je nečekaně barevné, umí být zároveň chladně odtažité v instrumentaci a vášnivé a dramatické ve vokálech, mísících nadpohlavní falzet Haydena Thorpa a elegantní šansoniérský baryton Toma Flemminga. Je to album občas radioheadovsky melancholické a skoro pořád grizzlybearovsky pastorální. A přesto živé, taneční, chytré. Hravé a až obžerně pozorné k detailům, ale nezahlcené produkčními ornamenty. Album stejně podivné jako sdělné. Deska, kterou byste měli třeba spolu s TV On The Radio a pár dalšími uschovat a hrdě ji vytáhnout, až se vaše děti jednou zeptají, jak vypadal moderní pop začátku milénia.

00994809.jpeg

Uff. A je to venku. Tolikrát jsem to slovo na p v pozitivním kontextu nepoužil opravdu dlouho. A pokud vám to mezi tou hromadou přívlastků uteklo, klidně ještě jednou: Two Dancers od Wild Beasts JE DOBRÝ POP.

autor: Robert Candra
Spustit audio