Editors: "My jsme docela srovnaní chlapíci..."

5. říjen 2009

V říjnu vydají album a 28. listopadu přijedou koncertovat do Prahy. Tato kritéria splňuje britská skupina Editors. O připravované nové desce s názvem In This Light and On This Evening i o jejich chystaném pražském vystoupení si s trochu nemluvným basákem kapely Russelem Leetchem povídal Ondřej Píša.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELÝ ROZHOVOR!

Noviny The Mail Of Sunday vás označily za druhou největší britskou kapelu desetiletí. Mrzí vás, že jste v této anketě neporazili Arctic Monkeys a nezvítězili?:-)
(smích) Ani nevím, že bychom měli být druzí. Řekl bych, tak sedmí nebo osmí. :) Ne, je nám to jedno. Dokud se lidi dostanou k naší hudbě, je to v pohodě.

Kapela Editors má na kontě celou řadu úspěchů - v hitparádách, nominace na Mercury Prize... Kterého si nejvíce vážíte?
Mercury Prize je vždycky dobrá a ta nominace byla příjemná. Vítáme každou formu kritického ohlasu. To nikdy neuškodí.

00746277.jpeg

Vaše hudba je dost temná a často až depresivní. Jste takoví i ve skutečnosti, nebo je to tak pouze ve vaší tvorbě?
Je to spíš v hudbě. My jsme docela srovnaný chlapíci, máme svoje temné chvíle jako každý, ale celkově nejsme nějak deprimovaní.

Se spoluhráči jste se setkali na Staffordshirské univerzitě při studiu oboru hudební technologie. Pomáhá nějak hudební vzdělání vaší tvorbě?
Na nástroje se učíme od malička, od čtyř nebo od pěti. Je důležité zvládat nástroj a taky vědět, jak kapely fungují, zvládat dynamiku. Nemyslím si, že by nám ten kurs na univerzitě nějak zásadně pomohl, ale zase jsme se tam poznali.

Když jsem vás před lety poprvé slyšel a nevěděl jsem o vaší kapele vůbec nic, hned jsem si říkal, že jste Britové. Máte typicky britský zvuk. Kde čerpáte inspiraci, skutečně od jiných britských kapel?
Ne, máme rádi spoustu amerických kapel. Mezi naše nejoblíbenější současné americké kapely patří The National, Spoon nebo LCD Soundsystem. Všechny tyhle kapely jsou skvělé a dělají desky, které strašně rádi posloucháme.

Vaše nové album "In This Light and On This Evening" by mělo vyjít v říjnu. Váš frontman Tom Smith tvrdí, že bude zvukově odlišné. Uslyšíme tedy jiné Editors, nebo se snažíte držet stále stejný směr?
Hlavní rozdíl je v tom, že na albu je víc syntezátorů. Bylo napsané se syntezátory, a to ovlivňuje i druh melodií.

01008693.jpeg

Při současné vládě internetu a volného stahování klesají prodeje desek a kapely musí hrát koncerty, aby si vydělaly. Tlačí vás ke koncertům také tato nutnost?
Je to tak. Příjmy umělců jsou teď výrazně nižší než před třeba osmi lety. Je to těžší a znamená to, že je třeba hrát delší turné. Ale my máme šňůry rádi a proto je taky tak často jezdíme.

V Praze vystoupíte v klubu, za sebou ale máte zkušenosti z velkých pódií, festivalů a podobně. Jaké prostory máte pro své koncerty nejraději?
Hrajeme po celém světě, v Evropě, Americe i v Austrálii a prostory jsou jednou větší, jednou menší. A nám je to fuk. Spíš je to takhle zajímavější.

Jakých skladeb se dočkáme na pražském koncertě. Budou z nového alba, nebo se bude jednat o průřez tvorbou?
Uslyšíte spoustu skladeb. Setlist máme teď zhruba na hodinu a půl.

V Praze vystoupíte poprvé, jak se těšíte na město?
V Praze jsme vlastně natáčeli videoklip k písni Smokers Outside the Hospital Doors. To bylo poprvé, kdy jsem tuhle oblast navštívil, a je to krásné místo. Těšíme se, že tam strávíme dva nebo tři dny.

autor: opí
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.