Ben Frost: děs, kterého není nikdy dost

27. leden 2010

Novinka By The Throat původem australského skladatele a producenta Bena Frosta je zlověstnou nahrávkou, na níž se důmyslně kloubí akademický přístup klasického skladatele s otevřeností elektronika, který dokáže účelně brát z jakékoli žánrové škatule.

Už tři roky stará klíčová Frostova deska The Theory of Machines byla chytrou slitinou elektroakustické hudby, dronů, minimalistického post-rockového vlnění a doom metalových ataků. Na aktuálním albu ale Frost přes všechnu lezavou atmosféru a kliničnost zvolil o něco organičtější přístup: takřka ve všech skladbách najdeme více či méně zřetelné melodické prvky, dané i rozšířením instrumentální palety. Do brutálních hlukových výronů a strašidelných zvířecích samplů typických pro kategorii tzv. "konkrétní hudby", tak vedle ambientních stěn pronikají tahy smyčcového kvarteta, klavírní či kytarové vyhrávky a smyčky dechů, zvonců, bendža nebo dulcimeru.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Frost, který posledních pět let žije na Islandu, pořád ještě ohromuje gejzíry nápadů: na tomhle přepečlivě zprodukovaném opusu se mu daří spojovat přírodní a umělé světy, melancholii (Híbakúsja) a drásavost (úvodní Killshot). Sofistikované struktury jeho tracků vzbuzují pocity jakési primární hrůzy i čistě estetickou radost.

01079669.jpeg

Ve skladbě The Carpathians zaslechnutelné vlčí vytí upomíná na obal desky, který svým fontem i náladou připomíná plakát či záběr z děsivého arktického hororu. Přesto: ačkoli je By The Throat deska, která nezřídka budí bázeň, ve skutečnosti jde o hodně originální a emotivní sonickou lázeň.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.