Laurie Anderson: umělkyně, která posouvá hranice

14. červen 2010

Američanka Laura Phillips Anderson, známá jako Laurie Anderson, je ve svých dvaašedesáti jednou z vysoce respektovaných avantgardních umělkyň v mnoha oblastech a žánrech. U příležitosti vydání jejího dalšího studiového alba Homeland po téměř deseti letech, které je další Deskou týdne Radia Wave, si teď s Robertem Candrou připomeneme základní milníky její umělecké kariéry.

Laurie Anderson se po světových pódiích pohybuje od sedmdesátých let. Poté, co vystudovala sochařství a dějiny umění, se živila jako kritička a ilustrátorka dětských knih. Nicméně své nadání rozvinula v mnoha různorodých oblastech. Anderson je multimediální umělkyní, skladatelkou, vokalistkou a instrumentalistkou, básnířkou, fotografkou, filmařkou, dokonce vynálezkyní prapodivných hudebních nástrojů a mimo jiné má na kontě taky heslo „New York" pro Encyclopedii Brittaniku.

Její hudební kariéru odstartoval úspěšný singl O Superman na začátku osmdesátých let. Následovalo debutové album Big Science, které Anderson vydala u společnosti Warner. Mezi prací na dalších albech (ať už hudebních, nebo mluveného slova) a vydáváním celkem šesti knih taky neúnavně vystupovala - někdy sólo, někdy s kapelou, někdy se složitými multimediálními projekty. Zdá se to těžko uvěřitelné, ale Laurie Anderson také komponuje orchestrální skladby, filmovou hudbu i doprovod k tanečním představením nebo vytváří pořady pro rozhlas. Její výtvarná díla vystavují galerie v USA i v Evropě.

Plodná autorka, která po celou kariéru usiluje o posouvání hranic a prolínání nejrůznějších disciplín, pracovala i na takových mainstreamových akcích, jako bylo Expo 1992, zahajovací ceremoniál olympijských her v Athénách v roce 2004 nebo World Expo 2005. Čirou kuriozitou pak zůstává fakt, že Laurie Anderson je jedinou umělkyní na světě s rezidencí v NASA, jejímž výsledkem byla sólová performance The End of the Moon.

Nedosti na tom - Anderson je i inovátorkou a vynálezkyní hudebních nástrojů. Mimo jiné začala hrát na housle smyčcem, na němž je místo žíní napjatý magnetický pásek z kazety. Radikální experiment představuje její „mluvící hůl" - skoro dvoumetrová tyč, která umí reprodukovat zvuky a manipulovat s nimi.

Předloni si Laurie Anderson ve svých šedesáti vzala dlouholetého partnera, kterým není nikdo menší než velvetovská legenda Lou Reed.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.