Unsound 2010: Máte rádi horory?

15. říjen 2010

Jestli ano, a to jak lekačky a krvavé vyvražďovačky, tak psychologické snímky pracující se stísněnou atmosférou, která u bezmocného diváka vyvolává postupně gradující pocity strachu a beznaděje, tak jste na správné adrese. K hororům patří neodmyslitelně i hudba, která má na výsledném strašení diváka vedle visuální složky neméně důležitý podíl.

Pokud vyrazíte mezi 16. a 24. říjnem do polského Krakova, užijete si právě toho hudebního strachu opravdu do sytosti. Tématem letošního festivalu Unsound je totiž právě horor a rozkoš ze strachu a znepokojení. Milovníci dark ambientu, depresivně laděných elektronických experimentů, hypnotických dronů, noiseu, ale také těžkých dubstepových basů a pochmurného atmosférického dub techna by měli zbystřit, na zmíněných deset dnů si vzít dovolenou a zamířit do podzimními mlhami zahaleného Krakova. Nikde jinde v Evropě už totiž letos k prožití tak krásného a všeobjímajícího strachu nebude příležitost.

Kdo konkrétně bude v Krakově v druhé půli října strašit nebohé návštěvníky Unsoundu svou hudební produkcí? Samotný nejvyšší z nejvyšších v subžánru jménem dark ambient, Brian Lustmord, neméně výživný projekt Black To Comm Marka Richtera, hlukař na slovo vzatý Ben Frost a také dosud možná ne tak známý belgický producent Kreng, kterého byste si ale rozhodně neměli nechat ujít. Jeho nahrávky jsou zhudebněné noční můry na pomezí free-jazzu, elektronických dronů a scénické hudby, které vábí a děsí zároveň. Nebo, chcete-li, zvuková zlověstnost v té nejkrystaličtější a velmi sofistikované podobě, jíž Kreng dosahuje organickým propojováním stěží identifikovatelných samplů, útržků bizarních filmových dialogů, terénních nahrávek a dalších rozličných found sounds. V Krakově bude navíc vytvářet hudební složku pro předpremiéru závěrečného dílu trilogie Index rovněž belgické divadelní skupiny Abattoir Fermé.

01079667.jpeg

Pokud vás jen čistě offbeatová produkce dostatečně neuspokojuje a potřebujete k vytvoření patřičně stísněných pocitů i nějaký ten rytmus a pořádné basy, má pro vás Unsound snad ještě lákavější program. Následujících sedm statečných samozřejmě není úplný výčet letošního line-upu, ale pro základní představu a dostatečné navnazení dozajista postačí. Actress, Shackleton, Mount Kimbie, Cosmin TRG, Dorian Concept, letošní objev z Litvy producent Eleven Tigers, nebo výtečný sólový projekt Oni Ayhun Olofa Dreijera z The Knife. Chcete víc? Pokračujte na webové stránky festivalu Unsound.pl a připravte se na další příval jmen, která za cestu do Krakova rozhodně stojí.

00913283.png

Vedle koncertů a DJských setů budou v bývalé krakovské továrně na kosmetiku umístěny hororové instalace a v prostoru Pod Baranami se budou konat pravidelná sezení s promítáním, ano, ne právě veselých filmů. A komu by to ještě nestačilo, může zajít třeba na workshop s Alanem Howarthem, který spolupracoval na hudební složce dnes již legendárních snímků Poltergeist, Věc, nebo Dobyvatelé ztracené archy.

Letošní Unsound s podtitulem Horror, the pleasure of fear and unease bude bez diskuse komplexním emociálním zážitkem jak po zvukové, tak visuální stránce. Kdo se bojí, musí do Krakova.

Spustit audio