Novinky Radia Wave

19. říjen 2010
Factory Radia Wave

Týden co týden doplňujeme playlist Radia Wave o to nejžhavější, co se na hudební scéně urodilo. Teď se můžete dozvědět o skladbách nově nasazovaných v 42. týdnu něco víc.

Holy SonsA Chapter Must Be Closed
Název by mohl evokovat další klon z nekonečné a bohužel často neosobité řady indie kapel. Nenechte se ale zmást, pod názvem Holy Sons tvoří Emil Amos, který je všechno, jenom ne zaměnitelný. Mohli jste ho vidět v Praze už coby člena postrockerů Grails nebo nekompromisního stoner dua Om. Oproti syrovému a převážně tvrdému zvuku těchto kapel natáčí Amos pod hlavičkou Holy Sons jemné, až meditativní folkové písně. A Chapter Must Be Closed pochází z jeho nejnovější desky Survivalist Tales. Veliké doporučení!


Shannon WrightCommoner’s Saint
Tahle americká písničkářka umí být něžná, až introvertní a přitom na pódiu dokáže řádit jako Iggy Pop. Shannon Wright zkrátka není jen další holka s kytarou od vedle. Místo pečlivého přemítání nad zvukem, který by zarezonoval s momentální poptávkou trendů, skládá rafinované písně. A tak trochu v ústraní vydává jednu vydařenou nahrávku za druhou. Commoner’s Saint je singl z už snad desáté desky Secret Blood, která vyjde začátkem listopadu.

Thread PullsHow To Talk
Irské duo Thread Pulls stojí jenom na rytmické sekci. Gavin Duffy a Peter Maybury si totiž vystačí s mohutným zvukem basy a mathrockovým bubnováním. K nim občas přibalí nějaké elektronické ruchy, názvuky trumpety a vokál. Výsledkem je opojná hudba, která si v nejsilnějších momentech nezadá s vrcholnou tvorbou Liars, Cabaret Voltaire nebo Can. Skladbu How To Talk najdete na novém albu New Thoughts.

02168589.jpeg

Fresh & OnlysWaterfall
Další garážová kapela ze San Franciska, která uvízla v našem sítu oddělujícím zrna od plev. Pokud máte rádi charakteristický zvuk z labelů Woodsist a In The Red Records, kam se teď Fresh & Onlys přirozeně připojili, víte, co čekat. Fresh & Onlys zároveň přiznávají náklonnost k čistokrevnému popu, což v jejich případě nezní vůbec špatně. Album Play It Strange vychází právě v těchto dnech.

The Jim Jones RevueHigh Horse
Milují starý rokenrol, zbožňují Little Richarda, MC 5, The Gun Club a The Birthday Party a ve výsledku znějí jako blízcí příbuzní Blues Explosion Jona Spencera. The Jim Jones Revue jsou z Británie, a ačkoli v nás jejich druhé a aktuální album Burning Your House Down nebudí takové nadšení jako debut, minimálně singl High Horse vám od teď budeme servírovat s chutí.

Die AntwoordEvil Boy ft. Wanga
Několik měsíců poté, co si se skladbou Enter The Ninja podmanili internet, vydává jihoafrická kapela Die Antwoord konečně svoje debutové album $o$ i ve fyzické podobě. Album vychází na velkém americkém labelu Interscope/Universal, a tak může nový singl Evil Boy propagovat monstrózní a v mnohém i šokující klip. Track na původní internetové verzi desky nebyl, Die Antwoord ho natočili až po podepsání nahrávací smlouvy a o produkci se postaral remixér Diplo (mimo jiné spolupracovník M.I.A.). Ve skladbě rapuje i jihoafrický MC Wanga.

02094476.jpeg

DarkstarGold
Darkstar se povedenými singly za poslední tři roky etablovali jako stálice dubstepové scény, navíc patřící do elitního klubu na labelu Hyperdub. Na svém dlouhohrajícím debutu North se James Young a Aiden Whalley nespokojili se zavedenou škatulkou, ke spolupráci přizvali zpěváka Jamese Butteryho a svoji hudbu posunuli směrem k synthpopu. Dokazuje to i singl z alba Gold, což je coververze skladby You Remind Me Of Gold, polozapomenuté B-strany singlu Mirror Man projektu Human League z roku 1982.

Jamie Woon Night Air
Londýnský vokalista Jamie Woon má blízko k dubstepové hvězdě Burialovi a tajnůstkářský producent mu před třemi lety zremixoval debutový singl Wayfaring Stranger, který vám dodnes hrajeme. Novinkový track Night Air vznikl rovnou společnou prací ve studiu.

Sei AWhite Rainbow
Andy Graham si vybudoval na britské taneční scéně slušné jméno už pod pseudonymy Droido a Seinan. Novou desku White Rainbow vydá na značce Turbo Recordings producenta Tigy, kde se v posledních letech nadějete spíš neslaných nemastných tanečních nahrávek. White Rainbow by ale bylo škoda přehlédnout. Andy Graham tentokrát coby Sei A udržuje víru v chytrý a nevyčpělý přístup k house music.

DeerhoofThe Merry Barracks
Sanfranciští veteráni vydavatelství Kill Rock Stars nejsou pro posluchače Radia Wave žádnou neznámou. Švitoření Satomi Matsuzaki ve spojení s úmyslně roztříštěnou punkrockovou hrou zůstává jejich poznávacím znamením i na novém singlu The Merry Barracks, který anoncuje album Deerhoof vs. Evil. Deska by měla vyjít zkraje příštího roku i na námi oblíbeném vydavatelství ATP Recordings.

00837207.png
autor: Tomáš Turek
Spustit audio