Novinka HTRK jako zpráva o osamělosti

28. říjen 2011

Svorníkem nové desky HTRK je osamění. Osamění ze ztráty parťáka z kapely Seana Stewarta, který si před rokem a půl sáhl na život, osamění australské dvojice z míst, kde se v poslední době nacházeli, z rockového způsobu života, kdy se potkáváte s hromadou lidí, ale každodenně prožívané přátelství z toho vzniknout nemůže.

Ruku na srdce, ani předchozí nahrávky nebyly bůhví jakým rock'n'rollem, živelnost protopunkovému soundu trojice ale dodávala jak Seanova kytara a basa, tak i producentská ruka dalšího nebožtíka – Rowlanda S. Howarda.

Zatímco 90 % kapel by se snažilo uvolněné místo nějak zamaskovat, HTRK na nové desce neexistenci basy a kytary podtrhují a vzniklou dírou navíc vhánějí mezi posluchače studený proud vzduchu. Trochu sebemrskačský tah posunuje dvojici z industriálně postpunkových vod do nehostinných downtempových prostor, kde se na poslední desce například objevili Portishead. Pomalý tep bicího automatu a zastřený hlas zpěvačky Jonnine Standish ilustruje náladu probdělých nocí kdesi ve městě, o kterém nemáme ani tušení. A vzhledem k temnotě použité elektroniky to nechcete ani zjišťovat.

02469248.jpeg

Desku Work (work, work) dobře doplňují videa, která k novince vznikla. I ta sledují lapálie postav ve městě nebo v zaplněném cirkusu, ty jsou přesto ve svém snažení osamělé a dav jim pouze dělá stafáž boje s vlastními myšlenkami. Pravda, obrazové ztvárnění singlu Synthetik zachycuje interakci dvou postav, ty ale mají obličeje zakryté škraboškami a o druhém se dozvídají pouze přes dotyky toho druhého.



Dlouhohrající novinka je zřejmě pravdivým obrazem momentálního duševního rozpoložení HTRK. Jejich boj s nepřízní osudu je pravdivý a statečný. Z tohoto důvodu už předem upozorňuji, že deska nemůže být pro každého. Z písniček zůstaly jen elektronické momentky s šeptavým vokálem, darkwave náladou a zbytky postpunkové rebelie. Přesto jsou tyto relikty dostatečně silné, aby těm, kterým výpovědi podobné hořkosladké zpovědi u pana faráře nevadí, donesly na černém podnosu silnou a jedinečnou atmosféru. A název desky? Ten asi chápou tak, že nejlepším lékem na všemožné splíny je práce, práce a zas jen práce.

HTRK vyráží s novou deskou na turné. Během něj se staví i v pražském MeetFactory a absolvují tak svoji českou koncertní premiéru. Stane se tak ve čtvrtek 3. listopadu.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.