Apparat Band – procházka zklidněného ďábla

8. listopad 2011

V pražském klubu Roxy se letos již podruhé představil německý elektronický všeuměl Sascha Ring se svým projektem Apparat – opět s doprovodnou kapelou jako Apparat Band.

Sascha Ring alias Apparat je u nás velmi častým hostem – hrál zde sólo jako Apparat spolu se spřízněnou producentkou a zakladatelkou labelu BPitch Control Ellen Allien i s duem Modeselektor v projektu Moderat a aktuálně také spolu s doprovodnou kapelou jako Apparat Band. Svoji novou, akustickou inkarnaci k nám letos přivezl již podruhé. Poprvé byl Apparat Band v červnu v divadle Archa hlavním tahounem festivalu Electronic Beats a včera přivezl do Roxy představit aktuální desku Devil's Walk. To je podle promotérů akce hlavní argument, proč zvát Saschu s bandem do Prahy ani ne pět měsíců po předchozím koncertu. Dalším důvodem je evidentně jeho zjevná obliba u českého publika – v Roxy včera nebylo k hnutí.

Apparat Band nastoupil na scénu po předkapele Warren Suicide, rovněž častých tuzemských hostech, jejichž frontman navíc hraje i v samotné doprovodné skupině Saschy Ringa. Koncert byl především představením skladeb nové desky Devil's Walk – a tak se nesl ve stejně zklidněném duchu jako poslední album.

02447732.jpeg

Apparat se evidentně snaží distancovat od „shitkatapultové“ éry organického techna – a přes místy stále prosakující beatové podloží předkládá nyní neředěnou kytarovou melancholii, umocněnou výraznými smyčci a korunovanou Apparatovým naříkavým hlasem. Sascha Ring nyní servíruje vcelku neškodný post-rock se zkrácenou čekací dobou gradace – výsledek připomíná setkání Coldplay a Mogwai na ambientním stole a v kontrastu se zubatým zvukem z alba Duplex působí poněkud unyle.

Podobným dojmem na mě působil i celý koncert – pookřál jsem až u přídavku, kdy se s nekompromisním techno dusotem v zádech Apparat alespoň na chvíli vrátil ke své raveové minulosti. Proč se Sascha Ring vůbec od svého přirozeného klubového ekosystému stále víc vzdaluje a vrhá se do přeplněných vod trpitelských kytar?

00831135.jpeg

„Během posledních deseti let jsem se začal více zajímat o živé nástroje, kytary a tak dále, protože techno jsem vlastně dělal celý život. A zejména po albu Moderat, které bylo hodně elektronické, jsem měl opravdu chuť udělat něco akustického – v podstatě mě ta deska tak trochu osvobodila od zvuku, který jsem dělal předtím. Ale rozhodně bych neřekl, že to, jak moje hudba zní teď, je její finální podoba; všechno se mění a já třeba nemůžu pochopit, jak můžou lidi dělat stejné věci deset let. A moje příští album bude rozhodně znít zase jinak, to slibuji,“ říká Sasha Ring po svém vystoupení v Roxy.

autor: Jan Bárta
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.