Art's Birthday: globální narozeniny umění

17. leden 2011

V pondělí 17. ledna 2011 od 20 do 22 hodin se v produkci Českého rozhlasu a Evropské vysílací unie EBU uskuteční sedmé mezinárodní vysílání a série koncertů u příležitosti globální konceptuální oslavy narozenin umění Art's Birthday 2011.

Tradice celosvětových oslav Narozenin umění vznikla právě 17. ledna, v roce 1963. Tehdy jeden ze členů uměleckého hnutí Fluxus, Robert Filliou, prohlásil, že umění se zrodilo před miliony let, když pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. Od té doby organizují umělci celého světa jakousi globální "narozeninovou party“ připomínající památku tohoto Filliouova performačního gesta i jeho snu o věčném spojení umělců - The Eternal Network.

V netradiční Odpolední session, kterou moderoval hudební publicista Pavel Klusák, uslyšíte rozhovory s těmi, kteří se na přípravě české části Art's Birthday podíleli jak produkčně (Michal Rataj), tak hudebně: s Petrem Ferencem a Tomášem Procházkou z projektu Radio Royal, sdružením TyaRa a Ivanem Paleckým z dua Palagrachio.

autor: ČRo
Spustit audio