Ceny Aurel jsou mrtvé, ať žijí Radio_Head Awards!

25. leden 2011

Před dekádou se na Slovensku začaly rozdávat ceny hudební kritiky organizované místní pobočkou Mezinárodní federace hudebního průmyslu. Už v roce 2008 ale večer s odevzdáváním ocenění nepřenášela žádná televize a rok následující přišla informace, že ocenění se pro nedostatek financí pořadatele odevzdávat vůbec nebudou. Je muzika na Slovensku mrtvá? Absolutně ne! Důkazem budiž Radio_Head Awards, ceny, které bude tento rok již potřetí vyhlašovat slovenské veřejnoprávní Radio_FM, Slovenský rozhlas 4.

Ceny partnerského veřejnoprávního rádia zaměřeného na mladého posluchače jsou mixem vox populi a kritické obce. V roce 2008 udělovali cenu – v podobě postavičky s kazeťákem místo hlavy – nejlepšímu slovenskému albu jak posluchači, tak kritici z řad partnerských médií. V loňském roce k původním dvěma kategoriím přibyly další tři – nováček, singl a nejlepší koncertní kapela roku. A pozor! Pokaždé ale hlasující mohou vybírat pouze ze seznamu hudebníků a skupin, které Radio_FM nasadilo v onen kalendářní rok do vysílání. Navíc u kategorie nováček roku prochází seznam potenciálních kandidátů kritickou selekcí Hudební rady Rádia_FM, která je tvořená hudebními redaktory a autory hudebních speciálů rádia.

„Radio_Head Awards sú vo svojej podstate ocenením pre domácich umelcov za kreatívny prístup k hudbe,“ charakterizoval minulý rok ceny ředitel Rádia_FM Dušan Vančo. A prozatímní vítězové mu dávají za pravdu. Jak jinak charakterizovat hudbu Noisecut, Jána Boleslava Kladiva, The Autumnist nebo Diego než jako indie alternativu zaběhlým velkým jménům, která oslovují většinové slovenské publikum? Letošní, třetí ročník právě vstoupil do svého druhého kola hlasování. To můžete podpořit i vy, a to nejlépe online formou skrze stránky Radio_FM. Vyhlášení Radio_Head Awards 2010 pak proběhne 18. února v klubu MMC v Bratislavě.

Nová podoba hudebních cen na Slovensku prošla hlubokou krizí. Nakonec ale získala náhradu v podobě Radio_Head Awards, které (mimo respektovaných žánrových ocenění) mohou domácí ceny Anděl Akademie populární hudby pouze závidět.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio