Digitální prodejny hudby konečně otevřely dveře

7. říjen 2011

Téměř současně na domácí hudební scénu vstoupily služby, kterých se fanoušci dožadovali několik let. iTunes a MusicJet jsou na českém trhu. Znamená to, že se blíží konec nelegálního stahování hudby a nová zlatá éra hudebního průmyslu v ČR?

Je téměř signifikantní, že datum vstupu v zahraničí deset let fungující a nesmírně populární aplikace iTunes na český trh se téměř střetlo se smrtí zakladatele firmy Apple Stevea Jobse. Jako by souběh událostí chtěl naznačit, že lékař přišel zachránit už dávno zemřelého pacienta. O čem to mluvím? O českém hudebním průmyslu, který po nekonečném čekání pochopil, že bez digitálního prodeje spěje k rychlé smrti. Není už ale na záchranu pozdě?

„Hudební vydavatelé zaspali dobu posledních desíti let, kdy se v nabídce obchodů objevilo obrovské množství zařízení, které pro přehrávání hudby nepotřebují fyzická média. Prvotním impulzem tedy bylo zvýšení komfortu z konzumace hudby, ne ušetření nějaké té koruny,“ analyzuje jeden z momentů počátku krize prodeje hudby Patrick Zandl, šéfredaktor serveru Lupa.cz. K tomu také připočtěme rozšíření internetu, které přiblížilo běžného posluchače k obrovskému množství hudby za pouhý zlomek ceny v běžné síti gramoprodejen. „Názor posluchačské obce je takový, že hudba je předražená, měla by stát cca 10 % toho, co stojí, což je fér vůči samotnému hudebníkovi, který by tak o nic nepřišel. A teď přichází na řadu otázka, proč bych ji měl kupovat, když vlastně není kde?“ dodává další důležitý postřeh Patrick Zandl.

Krize hudebního průmyslu je terminus technicus, kterým se zaštiťují kapitáni největších vydavatelství nejen na domácí scéně. Přitom nástroje k tomu jít s dobou už tu byly. Je až nepochopitelné, že nejpopulárnější prodejce hudby iTunes se na český trh dostává až nyní, navíc spolu s domácí obdobou streamového krále Spotify, službou MusicJet. To vše ve stínu informací české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu, která byla nucena přiznat další skokový propad prodeje hudby na domácí scéně. Pomůže v této situaci masivní injekce v podobně jednoduchých a populárních aplikací s miliónovými katalogy? Podívejme se na oba projekty podrobněji.

iTunes je nejrozšířenější digitální prodejce hudby. Jeho aplikace nemají tolik omezení jako už půl roku mrtvý domácí projekt i-Legalne.cz. Nabízí hudbu ke stažení bez otravné protipirátské ochrany a za lepší ceny, než když si ji budete chtít pořídit ve fyzické podobě.

01063195.jpeg

Za projektem MusicJet stojí tři české pobočky nadnárodních hudebních vydavatelství. Jedná se o obdobu populární zahraniční služby Spotify, která nabízí od tohoto pondělka statisíce písní k internetovému streamingu. Na rozdíl od iTunes si tedy uživatelé nemohou skladby stáhnout do počítače, výhodou je ale možnost bezplatného poslechu, který je přerušován reklamními vstupy. Za měsíční poplatek je možné si službu očištěnou od reklam předplatit a vedle poslechu v počítači je možné streaming rozběhnout i na mobilním telefonu.

Co si od spuštěných služeb slibují sami hudební vydavatelé? MusicJet je velmi ambiciózní služba, s přijatelným poměrem cena/výkon. Takže by se konečně měly úvahy typu 'můžeme krást, protože tu nic není' ukázat jako definitivně liché a falešné“, očekává od uvedení MusicJet na trh Vladimír Kočandrle, ředitel české pobočky nadnárodního vydavatelství EMI.

Hra začala, iTunes a MusicJet jsou na trhu, ke konci tohoto roku by je měla ještě doplnit služba ClickMusic koncipovaná jako tržnice pro nezávislé hudebníky. Zároveň se zlegalizováním digitálního prodeje muziky v Česku bylo zahájeno tažení proti serverům, kde hostují takzvaná úložiště. Místo aby postihovalo jednotlivce, cílí tedy rovnou na zdroj. Samozřejmě až praxe ukáže, kdo v celém boji o posluchače uspěje.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.