DJ Tráva: Devadesátky jsem přežil bez následků

4. září 2013

„Začalo to už na konci osmdesátejch, ještě za bolševika, kdy sem jezdili kamarádi z Belgie, z Holandska, z Německa a dělaly se tady mejdany. Když jsi chtěl desky, tak jsi musel nejblíž do Berlína nebo do Mnichova,“ otevřela týden retrospektivy na Radiu Wave hlavní tvář pražské klubové scény, Petr Votava aka DJ Tráva.

„Sklepní klub, v první místnosti výčep, pípa, v další kulečník, sál a bar,“ dostali jsme se rychle k exkurzi po podniku U Zoufalců, kde Tráva hrával zkraje devadesátých. Zatímco dnes zahraniční novináři vyzdvihují festivaly typu Hip Hop Kemp, po revoluci sem jezdili za pražským podzemím: „Každej si tam našel, co chtěl. Když jsem tam jednou hrál, přijeli natáčet z MTV.“

Jak se střetla elektronická vlna zkraje devadesátých s bigbítovou komunitou kolem Bunkru? „Mistr Němčok si myslel, že má rockovej klub, a když jsem mu řekl, že rock je pro mě mrtvej, tak se mu to nepáčilo,“ doplňuje společně s historkou o vyhození z klubu. V dalších letech ho cesty zavedly znovu o pár metrů dál od jeho útočiště – na náměstí Republiky, do klubu Roxy. O jeho setech na akcích MIX a SHAKE se dodnes mluví jako o nejlepších parties dekády. Proč je o dvacet let později situace v klubech více nepřátelská a proč náš host zmizel před systémem na půl roku do pralesa? Poslechněte si v rozhovoru.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.