Exkluzivně: Nick Cave & The Bad Seeds z Berlína

8. únor 2013

Radio Wave vám ve středu 13. února 2013 od 20.30 jako jediné české radio zprostředkuje přímý přenos vystoupení Nicka Cavea z berlínského klubu Admiralspalast. Jde o jedno z prvních evropských vystoupení, na kterém Nick Cave & The Bad Seeds představí skladby z dlouho očekávaného nového alba Push the Sky Away. A jde také o jedno z mála vystoupení kapely společně se sborem a smyčcovým orchestrem.

Australský skladatel, zpěvák, spisovatel i básník Nick Cave žil v průběhu svého života v Londýně i v Berlíně, svým působením výrazně ovlivnil post punk i garážový rock, nazpíval duet s Kylie Minogue a napsal několik knih. Kdybychom chtěli použít oblíbené klišé, mohli bychom Cavea označit za renesančního člověka – jestli se ale Cave dovedl celý život něčemu vyhýbat, byla to právě schematičnost a předvídatelnost.

Přestože působil v několik kapelách, dodnes je nejslavnější jeho skupina The Bad Seeds, ve které v minulosti působil třeba i Blixa Bargeld z německé industriální kapely Einstürzende Neubauten. The Bad Seeds fungují bez přerušení už třicet let, v posledních letech se ale Cave věnoval hlavně své skupině Grinderman. Ta stihla vydat dvě desky a svojí energií při koncertních vystoupeních pravidelně válcovala o generaci mladší skupiny.

02391213.jpeg

Aktuálně se ale Cave opět vrací ke své kultovní kapele The Bad Seeds, která v nejbližších dnech vydá svoje jubilejní patnácté album nazvané Push The Sky Away. Cave na desce opět ukazuje, že nedokáže zůstat stát na jednom místě. Místo obvyklých klavírních balad nebo hluku garážových kytar Cave na desce používá nové hudební postupy, včetně masivního použití zvukových smyček, na kterých s ním spolupracovala jeho pravá ruka – multiinstrumentalista a skladatel Warren Ellis.

Nick Cave & The Bad Seeds 13 února ve 20.30 – exkluzivní přímý přenos z Berlína na Radiu Wave

autor: Radio Wave
Spustit audio