Hudba 2010: Co se stalo?

11. únor 2011

Za rokem 2010 se zavřela voda, leckdo bilancuje, co například v hudbě dal a vzal. V pražském Divadle Archa se 9. února už poněkolikáté sešla silná trojka renomovaných hudebních publicistů, aby zmapovali nejdůležitější hudební dění za uplynulý rok.

Co vypovídá dnešní hudba o stavu světa? Co lze odečíst z jejích sociologických, ekonomických i uměleckých peripetií? To jsou mimo jiné otázky, které si kladou tři zkušení hudební publicisti - Pavel Klusák, Aleš Stuchlý a Karel Veselý - při zpětném pohledu na hudební dění uplynulého roku. Už poněkolikáté tak pokračuje jejich každoroční kritické setkávání v Divadle Archa.

Radio Wave celý večer nahrávalo a vy si ho můžete poslechnout v celé délce.

Pavel Klusák s vuvuzelou po boku uvedl jogínského mystika Gonja Sufiho, společný projekt Alvy Nota a Blixy Bargelda a z vinylu pustil novinku Neila Younga. Došlo i na ukázku z DVD Mordant Music spojující sedmdesátkové instruktážní a dokumentární filmy s noise. Závěr pak obstaral politický blok s předvolebními spoty z Reykjavíku a Liberce a slovenským hiphopovým projektem Režimy.

1. Gonjasufi z alba A Sufi and a Killer (Warp)
2. Neil Young z alba Le Noise (Reprise)
3. Mordant Music z DVD MisinforMation (BFI)
4. Dada Mazalová (Nevydáno)
5. anbb z alba Mimikry (Raster Noton)
6. ODS Liberec (předvolební song)
7. Best Party, Reykjavík (předvolební song)
8. Režimy z alba Režimy (SLAM)

O mokrých snech nerdů, publicistických manýrách a vzrůstajícím počtu (sub)žánrů, o charakteristických rysech hipsterů, o návratu emotivních vokálů do abstraktní elektroniky, o roce, v němž vládl hluk vuvuzel, o stínování budoucnosti skrze věčný návrat, vitalitě severské scény a twitteru Kanye Westa, o tom, že ve skutečnosti zeje díra: o tom všem ve svém setu hovořil náš hudební a filmový a nemocí napadený redaktor Aleš Stuchlý.

1. Babe Rainbow: Shaved (video)
2. Forest Swords: The Light (audio)
3. Baths: Lovely Bloodflow (video)
4. Oneohtrix Point Never: Nil Admirari (audio)
5. Tobacco: Super Gum (video)
6. Wildbirds and Peacedrums: Fight for Me (audio)
7. Grandma reads Kanye´s tweets + Kanye West: Runaway (ukázka z DVD)

Karel Veselý na začátek posluchače zavede do newyorského metra, kde básník Gil Scott Heron vypráví svůj schizofrenní monolog New York Is Killing Me. Pak se přesuneme na předměstí jihoafrického Cape Townu, kde vládne mystifikační hiphopové trio Die Antwoord. James Blake předvede jak zní dubstep po dubstepu a chicagští rychlopalníci DJ Nate a DJ Roc nám dají ochutnat výdobytků místní undergroundové scény známé jako juke house. Projekt How To Dress Well a jeho Decisions zahájí blok věnovaný paměti a nostalgii. Patří do něj i James Ferraro, stylizovaný do osmdesátkového powerpopového lamače dívčích srdcí, jehož hudba zní jako z pomačkané magnetofonové kazety. A na samotný závěr si dáme Ariela Pinka s jeho Haunted Graffiti a jejich hit Round and Round o psychedelických účincích mateřského mléka.

02256442.jpeg

1. Gil Scott-Heron: New York Is Killing Me (video)
2. Die Antwoord: Zef Sides (video 2:24)
3. James Blake: Limit To Your Love (video)
4. DJ Roc: I Don't Like The Look It / DJ Nate - Hatas Our Motivation (audio ukázky)
5. How To Dress Well: Decisions (Feat. Yüksel Arslan) video
6. James Ferrari: Runaway (ukázka)
7. Ariel's Pink Haunted Graffiti: Round and Round (video)

autor: Radio Wave
Spustit audio