Hudební ceny Vinyla poprvé!

7. březen 2012

Asi se shodneme na tom, že v ČR dlouhodobě chybí reprezentativní hudební cena, která by byla schopná pojmenovat a ocenit důležité počiny v současné české hudbě.

Stávající ceny odrážejí buď popularitu (např. ceny Žebřík) nebo nepokrytě reprezentují vydavatelské lobby (ceny Anděl). Cílem hudební ceny Vinyla je však oprostit se od všech zájmových vazeb a tlaků a ocenit ty, kteří do tuzemské hudby přinášejí autorské, tvořivé a novátorské elementy.

Cenu iniciovalo a produkčně zajišťuje občanské sdružení Goliart, zastoupené Pavlem Uretšlégrem a Tomášem Grombířem, kteří si přejí, aby Vinyla byla v hudebním prostředí ekvivalentem toho, co např. znamená ve výtvarném umění Cena Jindřicha Chalupeckého. Na konceptu ceny spolupracuje Rada, která je záměrně sestavena mezigeneračně, aby byla schopná reflektovat různé myšlenkové proudy na současné hudební scéně (tento rok ve složení: Pavel Klusák, Antonín Kocábek, Karel Veselý, Jiří Špičák).

„Jsme přesvědčeni, že Vinyla je formována nezávisleji než jiná letos vzniklá cena Apollo“, osvětluje názor pořadatelů na konkurenci Tomáš Grombíř a dodává: „Chce být pozornější k žhavé současnosti“. Úzká porota (17 odborníků) není odznakem elitářství, ale spíše snahou o soudné zhodnocení scény, které se bude lišit od výsledků ostatních cen. Hlasuje se celkem ve třech kategoriích: deska roku, počin/událost roku a objev roku.

02575127.jpeg

Slavnostní vyhlášení 1. ročníku hudebních cen Vinyla proběhne 10. března 2012 od 20:00 v brněnském klubu Fléda: akce je koncipována jako komponovaný hudební večer, na kterém vystoupí kapely Please the Trees, Gurun Gurun, WWW a KITTCHEN. „Slavnostní večer a vyhlášení nechceme pojmout jako uzavřenou akci pro odbornou veřejnost, ale jako oslavu hudby v nejobecnějším slova smyslu. Podoba klubového večera kombinující několik koncertů s ceremoniálem slavnostního předání cen nám přijde z tohoto pohledu nejlepší,“ říká za pořadatele cen Vinyla Pavel Uretšlégr.

V Odpolední session jsme o Vinyle mluvili s jejími iniciátory Tomášem Grombířem a Pavlem Uretšlégrem z o. s. Goliart. Telefonicky jsme se spojili s hudebním publicistou Pavlem Klusákem, který je jedním ze 4 členů rady ceny Vinyla.

Samotný akt předání cen bude mít podobu zhruba dvacetiminutového bloku, který budou moderovat hudební dramaturg Radia Wave Aleš Stuchlý a hudební publicista Karel Veselý. Během vyhlášení proběhne i křest vinylu (autorem obalu desky je výtvarník Josef Bolf), který obsahuje po jednom tracku od všech nominovaných z kategorií Deska roku a Objev roku. Vinyl je zároveň také oceněním pro vítěze – desky, jež se budou předávat jako ocenění, Bolf navíc autorsky dotvoří.



„Snažili jsme se vymyslet ocenění, které má nějaký smysl a význam i po odeznění potlesku – nejen pro nominované, ale i pro fanoušky hudby. Vinyl se skladbami nominovaných a obal od výtvarníka má symbolicky propojit dva umělecké žánry, které se zejména v poslední době výrazně prolínají a ovlivňují. Rádi bychom tímto založili tradici a speciální výběr, který bude reprezentovat zajímavé tendence v české hudbě za uplynulý rok, bychom chtěli vydávat každoročně,“ vysvětluje za pořadatele Tomáš Grombíř.

Nominace Hudební ceny Vinyla 2011

Deska roku:
Bonus – Náměstí míru (Starcastic records)
B4 – Didaktik Nation Legendary Rock (Polí5)
Čoko voko – Hudba (Mamka label)
Floex – Zorya (Minority records)
Hugo Toxxx – Legální drogy / Ilegální kecy (Hypno 808)

Objev roku:
Fiordmoss
Optical Frameworks
Kittchen

Počin roku:
Promotérské aktivity agentury Bumbum Satori
Festival Colours of Ostrava
Festival Creepy Teepee

autor: Radio Wave
Spustit audio