Jan P. Muchow o 90. letech: Nejsem sentimentální typ

3. září 2013

Jan P. Muchow není sentimentální typ a za minulostí se sám od sebe příliš neohlíží. V rámci našeho devadesátkového týdne jsme se s ním ale vrátili k začátkům Ecstasy of Saint Theresa. Do doby před raketovým vzestupem kapely, kdy byli EOST s rozvazbeným shoegaze a anglickými texty na české hudební scéně jako zjevení odjinud.

„My jsme se od tehdejšího undergroundu lišili tím, že v Extázi nebyly žádný saxofony, nezpívaly tam sbory a neřešili jsme nějaký problémy z minula. Bylo nám osmnáct, devatenáct, zpívali jsme anglicky, oblíkali jsme se divně a absolutně jsme nepatřili do tý porevoluční vlny dřív zakázanejch kapel, takže nám nikdo moc nefandil.“ Situace se ale změnila po odehrání debutového dema na Radiu 1. První koncert EOST v Rock Café byl úplně vyprodaný a následoval úspěch na české, ale i britské hudební scéně. Kapela bodovala v britských nezávislých hitparádách a oblíbil si ji i legendární DJ BBC John Peel. Muchowova kariéra ale tímhle teprve začala – během dekády se stal nejvlivnějším českým producentem, určoval zvuk celé scény a začal pracovat pro film a divadlo.

Jednou ze zásadních kapel pro původní zvuk EOST byly legendy ostrovního shoegazeu, My Bloody Valentine. Jak by se dalo čekat, Muchow si po x letech nenechal ujít jejich letošní koncert v Arše. Jenom ho to ale utvrdilo v odporu k nostalgii. „Říkal jsem si, jestli jsem v tom dřív slyšel něco, co už dneska neslyším, nebo jestli jsem teď slyšel víc než předtím. Jiná věc jsou Portishead, kteří pro mě byli a pořád jsou aktuální.“

02956811.jpeg

Zatímco na začátku k hraní v kapelách utekl od fotbalu, teď, když už se produkováním hudby živí, se k fotbalu vrací jako k odpočinku a ventilu. Na hraní v kapele ale prý ještě zdaleka nerezignoval. „Extáze má teď pauzu, není to tak, že by zanikla, jenom jsme teď 3 roky nic neudělali. Pořád se ale čas od času scházíme.“ V poslední době se věnoval produkci alba Never Sol, které vychází na konci září, nebo televizní znělce ČT art. Víc si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka