Katedrály ticha DG 307

2. květen 2011

Undergroundová legenda DG 307 vydala další koncertní nahrávku. Jmenuje se V katedrálách ticha a byla pořízena v roce 1994.

DG 307 jsou spojeni především se jménem básníka Pavla Zajíčka, jehož nedávné šedesátiny neopomněl ani Český rozhlas. Druhým důležitým strůjcem neopakovatelného zvuku této sestavy byl skladatel a baskytarista Mejla Hlavsa, vedoucí legendárních Plastic People. Se Zajíčkem jej pojilo pevné přátelství, a tak se tu a tam objevoval i v sestavě DG 307. Na albu vydavatelství Guerilla Records V katedrálách ticha Hlavsa překvapivě nehraje na baskytaru, ale na klávesy.

V roce 1994 měli obnovení DG 307 vydanou elektronickou novinku Uměle ochuceno vytvořenou „komorním“ triem Hlavsa, Zajíček a zpěvačka Michaela Němcová. Na koncertech ale vystupovali v rozšířeném složení: dvoje klávesy, dvoje bicí, kytara, housle a violoncello. Z hudby této sestavy cítíme zbytky syrovosti takzvaně industriálních počátků DG 307 i využití elektroniky na příhodně nazvané desce Uměle ochuceno, jejíž písně tvoří značnou část repertoáru obou koncertů, z nichž byly postaveny Katedrály ticha.

02325865.jpeg

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Pavlem Zajíčkem z Odpolední session

Zároveň z guerillovského CD ale slyšíme, jak se rodil současný zvuk DG 307 opírající se o jednoduché, vzdušné harmonie smyčců a příjemných barev kytary. Tento zvuk Zajíček a spol. poprvé studiově představili v roce 1996 na albu Kniha psaná chaosem, z nějž na koncertní novince rovněž nalezneme několik ukázek.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Básník ticha Pavel Zajíček

DG 307 poslední dobou nic jiného než živé záznamy nevydávají. V katedrálách ticha rozhodně patří k těm lepším z nich a svým způsobem tvoří dvojici s ještě syrovějším CD Magický město vyhořelo natočeným ve stejném roce. Na každém dégéčkovském živáku najdeme několik čísel, která se nedostala na studiová alba, zde k nim patří mimo jiné později zapomenutý úvod hitu New York – Praha – Paříž věnovaného tragické smrti fotografa Jaroslava Kukala, který v 70. letech hrával v DG 307 na železnou tyč.

02039995.jpeg

„Vracím se opakovaně do stejný řeky,“ konstatuje Zajíček v písni Příběh II – Útržek dopisu. Jeho opakující se zpytování starých slov a melodií může někomu připadat únavné, většina fanoušků DG 307 na tuto skutečnost ale přistupuje. Není divu, když toto zpytování dýchá takovou atmosférou jako na albu V katedrálách ticha.

Spustit audio