Kontrafakt už nemají potřebu zvedat si laťku

2. leden 2014

Slovenský hiphopový tým Kontrafakt řekl svým fanouškům sbohem už před šesti lety na albu nazvaném Bozk na rozlúčku. Nikdy ale nevěřte loučícím se rapperům; na konci roku 2013 se piešťanské trio vrátilo novinkovým počinem Navždy, na němž se znovu spojily cesty rapperů Rytmuse a Ega, symbolicky přesně deset let poté, co vydali svůj první společný singl Dáva mi/Dobré veci/Moja rola. Slovenský hip hop je dnes úplně někde jinde než před dekádou a byli to samozřejmě právě Kontrafakt a Rytmus, kdo ho protlačili do mainstreamu. Úspěch ale může být někdy trochu těsná košile, Navždy tak většinu času hraje na jistotu a nové trendy udává jen příležitostně.

Že je Rytmus v bývalé federaci obrovská popkulturní star, není třeba připomínat. Účinkuje v reklamách i televizních talentových soutěžích a jeho cesta ke slávě a penězům připomíná klasický rapový americký sen, který si nikdo jiný z jeho kolegů na Slovensku ani u nás zatím nesplnil. Na jeho kariéře je to znát – dvě sólovky po konci Konfrafaktu (Kral a Fenomen) se nesly v hodně populistickém duchu a s kolotočářským trance popem zabodoval díky hitu Žijeme len raz i jeho parťák Ego, který na svoji sólovku stále čeká. Třetí do party – producent Anys – sice figuruje na promofotkách, jeho přínos na nové desce je ale nulový. Na jeho místo nastoupili mladší producenti s modernějším zvukem. Časy „ozajstného hip hopu“ z debutu E.R.A. sice připomene několik skladeb – včetně intra od americké legendy DJe Premiera –, podstatná část nové desky ale patří současnému soundu.

03032628.jpeg

Že Kontrafakt nezůstali trčet v minulosti, ohlásil už první singl Stokujeme vonku s tučným trapovým beatem určeným pro kluby. Stejně jako za další energickou skladbou JBMNT nebo Podzemie ním stojí mladý producent Maiky Beatz, který je podepsaný pod celou polovinou tracků. Sázka na nováčka rozhodně vyšla na výbornou, album se může pochlubit designem kvalitního amerického mainstreamu, a někdy se dokonce stane, že skvělé beaty zastíní i oba rappery. Z nich obou je cítit, jak rádi se vrátili k domovské kapele – Rytmus je vesměs zábavnější, na Egovi je slyšet, že rap už je pro něj jen koníčkem a výrazněji zazáří jen ve skladbě #SSMD.

Tradiční Rytmusovo holedbání nad vlastním úspěchem na Navždy trochu překvapivě ustoupilo stranou, jako kdyby si veterán všechny šlehy na své méně úspěšné kolegy vystřílel v nedávném beefu. Svůj prostor mají i melancholické skladby, z nichž vystupuje Odviati vetrom s tradičně skvělým DJem Wichem. Ani tady se ale od rapperů nedozvíme nic moc nového nebo hlubokého. Rapoví hosté jsou na desce jen dva a český zástupce Ektor klidně mohl zůstat vystřižený v koši ve studiu.

03032627.jpeg

Vydání třetí desky Kontrafaktu provázely zajímavé klipy i animované virály (http://patooo.sk/
http://www.jebemnato.sk/), samo album Navždy je ale nakonec menší událostí, než se čekalo. A to je pro kapelu jejich ambicí a statutu vlastně prohra. Na druhou stranu ale tohle setkání celebrit za vodou mohlo dopadnout ještě podstatně hůře. Comeback Kontrafaktu po šesti letech je tak příležitostně zábavné album komerčního hip hopu od někoho, kdo už nemá potřebu zvedat sám sobě laťku.

Kontrafakt - Navždy (Universal/Tvoj Tatko Records, 2013)
Hodnocení: 70 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio